Oppskriftene som hjelper deg gjennom «veganuary»

Har du tatt imot ei utfordring du sliter med å gjennomføre, eller satt et mål som virker litt uoppnåelig? Her er ti veganske oppskrifter.

Spagetti og linsebolognese

UTEN KJØTT: Og uten fisk, egg og melk. Richard Nystad har lagd mange veganske retter for NRK Mat, og hans linsebolognese er en populær oppskrift.

Foto: Richard Nystad

Sjøl om nordmenns kjøttforbruk fortsetter å øke, er det flere som også velger bort kjøttet. Enten deler av uka, for en periode, eller for alltid. De siste åra er emneknaggen #veganuary blitt mer synlig i sosiale medier. Mange blir utfordra til å hive seg på konseptet, som innebærer en helvegansk måned. Null kjøtt, null meieriprodukter, egg og fisk – kort sagt ingen animalske produkter.

Enten du er en januar-veganer, ønsker å spise mindre kjøtt eller vil slutte helt – her er ti oppskrifter alle kan klare.

NB! Lenkene i saken peker videre til samlinger, artikler og oppskrifter som ikke utelukkende er veganske.

1. Pasta redder dagen!

Mange pastaretter er uten kjøtt, eller med lite kjøtt. Denne er helt uten, men med «kjøtt»-saus. Linser i tomat kan få deg til å glemme kjøttdeigen helt!

2. Bli venn med kikertene

Bløtlegg over natta og kok dem i en time, eller kjøp de hermetiserte som er klare til bruk. De kan males og formes til falafel, for eksempel.

3. Bruk dipp som mer enn dipp

Kikerter er en viktig ingrediens i et vegansk kosthold. Sammen med tahini, en pasta av malte sesamfrø, blir de en dipp som er mer enn tilbehør. Den er et måltid.

4. Spis middagen med skje

Suppe kan gi deg bedre råd, sies det, og det finnes mange gode alternativer uten kjøtt og melkeprodukter. For eksempel denne!

5. Se til India

Indisk mat er ofte kjøttfri, og nøkkelen er ofte linser. Røde linser koker raskt, og gjør dhal-en tjukk og stuing-aktig. Serveres med brød, ris eller begge deler.

SE OGSÅ: Flere oppskrifter på indisk mat

6. Ikke glem fredagstacoen

Paraplyordet taco omfatter meksikansk og texmex, og vegetariske ingredienser spiller en viktig rolle. Denne oppskriften er uten de sedvanlige bønnene, men med linser og byggryn.

7. La grønnsakene spille hovedrollen

Ovnsbaking får fram nye smaker i rotgrønnsakene. Sammen med bønnemos blir gulrøtter, beter og pastinakk en full middag.

8. Ta fram gryta fra kjeleskapet

Hvis du starter med de tørre utgavene, må mange typer linser, bønner og erter bløtlegges. Men da kan de også koke lenge, så smaken i gryta virkelig får satt seg.

9. Prøv noe du aldri før har smakt

Frukten jackfruit er ikke mye brukt i Norge, men burde bli det. Etter krydring, koking og grilling kan den rives i strimler, og smaker så godt at du har glemt at det er noe som heter pulled pork.

10. Gjør noe nytt med en råvare du kjenner

Blomkål har alle spist. Men hvis du baker den, endrer den smakskarakteren ganske radikalt. Den blir både søtere – og enda mer uimotståelig.