NRK Meny
Normal

Oppskriften på sitronterte har blitt bedre

Sitronterte à la Marco Pierre White har vært en av de mest populære oppskriftene hos NRK Mat – og samtidig en av de vanskeligste. Derfor ba vi om hjelp – og fikk det.

Pavel Pavlov fra Gastronomisk Institutt viser hvordan du får til den perfekte sitronterte à la Marco Pierre White.

Pavel Pavlov

Pavel Pavlov, dessertkokk ved Gastronomisk Institutt.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Sitronterte

Pavel Pavlovs sitronterte. Matredaksjonens utsendte kan bekrefte at den smaker like godt som den ser ut.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Baking av sitronterte på Gastronomisk Institutt

Fløten skal kokes inn, men leserne har vært i tvil om hvor mye. Svaret er at fem desiliter skal ned til tre og en halv, mener Pavlov.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Baking av sitronterte på Gastronomisk Institutt

Til å holde tertedeigen nede kan du bruke ris, linser eller bønner. Pavlov brukte ris. Her sjekker han om den er blitt brun nok langs kanten.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Sitronterte er en klassisk dessert over hele verden, sier Pavel Pavlov, dessertkokk ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Han har tatt på seg følgende oppdrag: Hjelp oss å gjøre oppskriften på sitronterte à la Marco Pierre White bedre.

Justerte originaloppskriften

Oppskriften har vært en av de mest populære kakeoppskriftene hos NRK Mat – og samtidig en av de vanskeligste, har leserne meldt tilbake. Derfor ba vi om hjelp.

Vi tok med oss alle tipsene til Pavlov og Gastronomisk Institutt. Han har gått gjennom alle spørsmålene leserne har stilt, og tipsene som har kommet, og har justert den opprinnelige Marco Pierre White-oppskriften som Niklas Ekstedt brukte i TV-programmet Niklas' mat.

Innspill fra sosiale medier

Pavlov, som er en av instituttets kursholdere, er sjøl svært glad i den tradisjonsrike kaka. Han skjønner godt hvorfor oppskriften er så populær.

– Den er så frisk. Og den er kjent for mange, sier han.

Etter at NRK Mat spurte leserne om hvordan en skal bake denne kaka på beste vis, fikk vi en rekke tilbakemeldinger. Noen trakk fram andre sitronterteoppskrifter enn Marco Pierre White sin – Heston Blumenthal, Nico Ladenis og Gordon Ramsay.

Andre delte sine egne erfaringer og tips i kommentarfelt på vår Facebook-side eller Instagram-konto (se under).

Veier alle ingrediensene

Pavlov hoppa imidlertid over innspill som forvarming av fyll med steiketermometer. Oppskriften er god slik den var, mener han – bare ikke nøyaktig nok.

– Jeg oppgir derfor alle ingredienser i gram, forklarer han.

Ni egg blir dermed til 540 gram egg (Pavlov har veid egga uten skall). 1,25 desiliter melis blir til 75 gram. Og så videre.

– Den blei bra på første forsøk, sier han, som har ett gyllent tips til. Sjekk, kjenn, se, lukt, smak.

– Du må følge med underveis. På deigen, på fyllet. Hvis det står i en oppskrift at deigen skal steikes i ti minutter, men ikke har blitt brun langs kanten etter den tida, så må du bare la den stå litt til, sier han.

Se videoen og prøv sjøl – hva synes du? Oppskriften finner du her.

Laster Instagram-innhold