På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Risotto var et av ønskene. Så her er den – ukas ønskeoppskrift er risotto.
Retten stammer fra Italia, og finnes i utallige varianter. Felles for de aller fleste oppskriftene er at de inneholder en eller annen løk, hvitvin, smør og ost. Og risottoris. I butikkene heter den noen ganger dét, og andre ganger Arborio-ris.
Disse riskorna er rundere enn for eksempel jasminris, og en større del av skallet er slipt bort. Dette betyr at riskornet kan trekke til seg mye væske. Og det er det som er noe av poenget med risotto: Den smaker av det du tilsetter.
Risotto fra begynnelsen
Vi kan begynne med en grunnoppskrift. Kjartan Skjelde har komponert en helt nøytral risotto. Oppskriften hans kan du tilsette både skinkerester, pølserester, stekt sopp eller annet i. Det er nesten bare fantasien som setter grenser!
I programmet Den nordiske smaken lagde han dessuten risotto på norsk – risotto på byggryn.
- OPPSKRIFT: Kjartan Skjeldes grunnoppskrift på risotto
- OPPSKRIFT: Kjartan Skjeldes bygg-risotto (byggotto)
Artikkelen fortsetter under videoen.
Byggotto, kaller Skjelde risottoen når han lager den med bygg i stedet for ris. Noen andre som har lagd byggotto, er brødrene Price. I programmet Muntert kokketreff, hvor de lagde mat sammen med noen av de skarpeste kokkene i Norden, lagde de byggotto med røykt ål.
Steinsopp og kantarell
I sesong nummer fire av Munter mat hadde de masse grønnsaker i en annen risotto. Den fikk navnet Primavera – vår. De også lagde risotto med safran, en italiensk klassiker, i sesong 1.
- OPPSKRIFT: Byggotto med ål
- OPPSKRIFT: Risotto Primavera
- OPPSKRIFT: Risotto med safran (alla Milanese)
Selvfølgelig har radio- og TV-kokk i NRK, Lise Finckenhagen, også lagd flere versjoner. To av dem er verdt en reprise – én med frisk kantarell, og en med tørka steinsopp.
I oppskriften med steinsopp foreslår Finckenhagen å tilsette pancetta (italiensk bacon) og fennikel i små biter samtidig med løken.
- OPPSKRIFT: Risotto med frisk kantarell
- OPPSKRIFT: Risotto med tørka steinsopp
Risotto med brennesle
I det svenske TV-programmet Hygge i hagen har Tareq Taylor også vist fram risotto flere ganger. Den ene er så vakker at den vises fram i stort format øverst i artikkelen.
Asparges er ganske vanlig følge til en risotto, men hva med brennesle? Sistnevnte er det kanskje litt vanskelig å få fatt i nå, men hva med å prøve med asparges i høst – og utvide repertoaret til våren?
Den andre risottoen fra Taylor har også asparges, og er i tillegg toppa med en salat av asparges, epler og valnøtter.
- OPPSKRIFT: Risotto med brennesler
- OPPSKRIFT: Risotto med aspargessalat
Risotto med sjømat
Den norske kokken Tom Victor Gausdal har tilsatt krepsehaler i sin risotto, som er den tredje lagd på bygg.
Han er for øvrig ikke den eneste som mener at mat som har svømt passer fint til risotto. Da NRK hadde frokost-TV, blei det servert pannestekt torsk på ei seng av risotto.
- OPPSKRIFT: Byggrisotto med kreps
- OPPSKRIFT: Risotto med torsk
Om du skulle trenge enda mer inspirasjon, kan du forsøke italienske Gino Valentes risotto, en risotto med salvie eller en av risottoene som er lagd i TV-programmet Solens mat. Hele programserien er tatt opp i Italia, og det er ofte italienere som står bak grytene – så oppskriftene på Risotto con Bitto og Risotto Parmigiano bør være autentiske.
- OPPSKRIFT: Gino Valentes risotto
- OPPSKRIFT: Risotto med salvie
- OPPSKRIFT: Risotto med alpeost
- OPPSKRIFT: Risotto med parmesan