Laster innhold, vennligst vent..
Nyretapp med grillede grønnsaker og aioli

Grillet og røykt nyretapp med purre, paprika og løk. Servert med hjemmelaget aioli.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Onglet grillet på planke med paprika og aioli

Onglet kalles nyretapp på norsk. Det er et finfint kjøttstykke å grille. Navnet har det fått fordi det er en muskel som holder nyrene på plass.

Slik gjør du

Legg plankene i vann sammen med einerkvistene.

Skjær ut senen som går langs midten av nyretappen, så du får to fine kjøttdeler. Salte og pepre godt. Grill kjøttet og hele grønnsaker over direkte varme til de har fått stekeskorpe.

Å grille på kullgrill er en litt upresis kokekunst. Man må holde øye med hvordan grønnsakene ser ut, og at de kjennes litt myke. Den sotete delen av skallet plukkes vekk. Kjøttet skal ha kjernetemperatur på 56–58 grader.

Legg grønnsaker og kjøtt på bløtlagte planker sammen med einerkvister. Legg plankene på grillristen og legg på lokket når røykutviklingen fra einerkvistene har kommet godt i gang. Røyk kjøtt og grønnsaker i grillen i cirka 8–10 minutter.

Skjær opp kjøttet på tvers av fibrene. Strø over litt malt einebær, grovhakket koriander og persille. Serveres med plankegrillede grønnsaker og hjemmelaget aioli.

Aioli

Bland presset hvitløk, eggeplommer, sennep salt og pepper. Visp inn matoljen i en tynn stråle. Smak til med sitronsaft og einebær. Sjekk om det trengs mer salt og pepper.

Tips

Nyretapp kan være vanskelig å få tak i. Det gjelder å finne den rette slakteren.

Nyretapp på grillen

I Frankrike kalles nyretapp onglet, i engelsktalende land hanger steak eller butcher steak.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Kilde: Paul Svensson i TV-serien «Hygge i Strömsö»/YLE