Laster innhold, vennligst vent..
Øldampet pinnekjøtt med smørbakte rotgrønnsaker

Øldampet pinnekjøtt med smørbakte rotgrønnsaker.

Foto: Jon Marius Hyttebakk / NRK

Øldampet pinnekjøtt med rotgrønnsaker, saus og potetmos

Lukten av pinnekjøtt er lukten av jul. Tilsetter du litt øl når du damper det, får pinnekjøttet ekstra smak.

Slik gjør du

Øldampet pinnekjøtt

Vann ut pinnekjøttet slik leverandøren anbefaler. Det er sjelden under 24 timer i romtemperatur. De første 3 timene kan du la vannet renne, og deretter kan du bytte vann hver 4. til 6. time.

Ha et 10 centimeter tykt lag med pinner i bunnen av gryten. Legg pinnekjøttet oppi, de største og mest kjøttfulle delene nederst i kjelen. Ha i øl og vann.

Kok opp og la det dampe på moderat varme i cirka 2 timer og 45 minutter til 3 timer. Sil av kraften du trenger til pinnekjøttsausen.

Hvis du liker å grille kjøttet litt før servering, legger du pinnekjøttet på en rist med det som måtte være av fett opp. Sett på grillfunksjon og sett inn kjøttet på midterste rille i 2–3 minutter. Server med en gang det er ferdig.

Pinnekjøttsaus

Sil av 5 dl av kokekraften i bunnen av kjelen med pinnekjøttet. Hvis du mangler litt kraft fyller du på med vann i stedet.

Finhakk løken og stek den blank (ikke brun) i smøret. Det tar cirka 1-1,5 minutt på moderat til høy varme. Rør inn mel og fres dette sammen i minst 30 sekunder slik at melet slipper «råsmaken». Rør inn pinnekjøttkraften og fløten under konstant visping. Kok opp og smak til med salt, pepper, sukker og eddik.

La sausen småkoke i 5–10 minutter. Blir den for tykk sper du med litt mer kraft eller vann. Finhakk kruspersille og bland inn til slutt.

Smørbakte rotgrønnsaker

Rotgrønnsakene skal bakes hardt og få skikkelig farge og smak i ovnen. De blir myke, mørke, smaksrike og gode til pinnekjøttet.

Skrell og kutt rotgrønnsakene i fine terninger på cirka 1,5 ganger 1,5 cm. Legg dem utover et stekebrett. Kok smøret i 1 minutt slik at det blir litt brunt. Hell dette over rotgrønnsakene. Dryss over salt og ha over et par skjeer med sitronsaft.

Det er viktig at grønnsakene ikke ligger i en haug, men at de ligger spredt. Sett brettet inn i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Da har grønnsakene fått skikkelig farge og karamellisering. Bruk en stekespade og snu litt på grønnsakene. Stek dem videre i 20 minutter til. Smak på grønnsakene og ettersalt ved behov. Finhakk litt persille hvis du vil og dryss den over ved servering.

Mandelpotetmos

Skrell mandelpotetene og del dem i to på tvers. Kok dem helt møre i vann. Dette tar cirka 20 minutter. Hell av vannet og mos potetene godt med potetstapperen.

Mens potetene fortsatt er varme, har du i smør, melk og fløte. Bruk en ballongvisp og rør dette godt sammen slik at eventuelle klumper går i oppløsning. Nå ser mosen litt tynn ut, men sett den tilbake på platen på moderat varme. Kok den opp under konstant omrøring. Når den er kokt opp tykner den igjen, og du kan smake til med salt.

Skru ned platen på laveste varme og la den stå og holde seg varm til servering. Rør litt av og til. Blir den veldig tykk sper du inn litt melk. Mosen skal være myk og ikke for tykk.

Tilbehør

Temperer godt smør og finn fram flatbrød. Dette er godt tilbehør til pinnekjøttmiddagen.

Kilde: Oppskrift fra Øyvind Hjelle i Kvelden før kvelden 2017