Ølbreserte svinekjaker

Svinekjaker i saus med smak av fennikel, stjerneanis og timian.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Ølbreserte svinekjaker

Å bresere betyr å steke ved svak og fuktig varme. Svinekjakene blir nydelig møre ved lang koking i en tett gryte i stekeovnen.

Slik gjør du

Varm ovnen til 140 grader.

Rens kjakene for eventuelle bruskrester, sener og slintrer. Krydre kjakene godt med salt og pepper, og vend dem i mel.

Varm olje i en vid gryte, og brun kjakene godt på alle sider. Får du ikke plass til alle samtidig bør du brune kjakene i to omganger, slik at alle får en skikkelig brun og jevn stekeskorpe. Løft kjøttet ut av gryten, og fres grønnsakene i samme gryte. Tilsett timian, og fres grønnsakene gylne og myke under omrøring. Hell i øl og tilsett stjerneanis, knuste fennikelfrø og sukker. Kok opp og la det koke friskt i fire til fem minutter.

Legg kjakene tilbake i gryten og tilsett kraft. Gi det hele et oppkok og dekk gryten med tett lokk. Sett hele gryten inn i ovnen og la det stå i tre til fire timer, eller til kjøttet er helt mørt.

Løft det ferdige kjøttet opp av gryten. Sil kraften, og gni gjerne litt av de bløte grønnsakene gjennom silen. Kok inn kraften til en fyldig og kraftig saus. Juster smaken med salt og pepper og visp inn smøret. Legg kjøttet tilbake i sausen. Dryss over hakket persille ved servering.

Tips

Det er viktig at lokket på gryten er helt tett. Bruk eventuelt aluminiumsfolie rundt lokket for å være på den sikre siden.

Serveres gjerne med deilig, hjemmelaget potetstappe eller en pastinakk- og sellerirotpuré med mye smør og fløte.

Som ekstra tilbehør er det veldig godt med syltet løk.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen», NRK P1+