Laster innhold, vennligst vent..

Oksefilet Wellington

Helstekt oksefilet innbakt i butterdeig, også kalt oksefilet Wellington, servert sammen med hvitløksstekte aspargesbønner, gratinerte tomater, rødvinssaus og ostegratinert potetgrateng.

Slik gjør du

Oksefileten kan renses og pakkes inn en dag før. Bønnene kan forvelles en dag før. Sausen kan lages en dag før. Tomatene kan lages tre timer før. Fileten må stekes en time før servering. Bønner og tomater kan varmes i ovn rett før servering. Potetene kan kokes dagen før i melk og fløte. Ha de i ildfast form. Sett kaldt. Før servering stek formen i ovn 20 minutter ved 200 grader.

Oksefilet Wellington

Renskjær oksefileten for hinner og fett. Spar dette til sausen. Skjære av de tynne halestykkene så du får ca 200 gram. Del avskjærskjøttet i små terninger og kjør i food prosessor sammen med salt, pepper og egg. Spe med fløte til en farse. Fres finhakket løk sammen med hakket hvitløk og skinke i små terninger. Når løken er myk tilsettes timian og hakket persille, smak til med salt og pepper. Avkjøl dette godt og bland i farsen. Salt og pepre oksefileten og brun den i solsikkeolje. Tin butterdeigen og rull alle platene sammen til en. Kjevle platen ut til en lang plate. Smør en tredel av farsen på en del av butterdeigen. Legg den brunede fileten på farsen. Smør resten av farsen på fileten. Pensle butterdeigen rundt fileten med eggeplomme. Legg på ”lokket” med butterdeig over fileten. Pakk butterdeigen godt inn rundt fileten og farsen. Skjær en bord rundt den innpakkede fileten på to cm rundt hele fileten. Løft fileten over på et stekebrett. Pensle butterdeigen med eggeplomme og pynt med striper av butterdeig som igjen pensles med eggeplommer. Alt dette kan du gjøre en dag i forveien. Sett fileten i kjøleskap og ta den ut to timer før steking til temperering.

Stek fileten i ovn ved 200 grader med steketermometer. For å få medium stekt filet, stek til kjernetemperatur 50 grader. Det tar ca 30 minutter. Ønsker du godt stekt filet, stek til kjernetemperatur 62 grader, ca 45 minutter.

Innbakt kjøtt fortsetter å steke etter at den er tatt ut av ovnen, derfor kan vi ikke ha høyere kjernetemperatur enn 50 grader for å få rosa kjøtt. Det er viktig at fileten hviler i 30 minutter før det skjæres tykke skiver.

Denne retten kalles på det internasjonale kjøkkenspråket for «Oksefilet Wellington»

Hvitløkstekte aspargesbønner

Rens aspargesbønnene for stilken. Forvell dem i tre minutter i rikelig med kokende lettsaltet vann. Avkjøl i iskaldt vann. Ved servering freses hakket hvitløk i smøret og bønnene varmes i dette smøret, saltes og pepres. Du kan gjerne frese opp bønnene med smør, hvitløk og legg de i en ildfast form flere timer før servering for så å varme dem i ovn ved 200 grader i fem minutter før anretting.

Ovnsbakte tomater

Del tomatene i to og legg i en ildfast form. Kjør olivenolje i mikser til urteolje sammen med hvitløk, basilikum oregano, salt og pepper. Når alt er finfordelt tilsettes loffskiver i småbiter og kjøres til en slett masse. Legg denne på hver halve tomat og bak tomatene 30 minutter i ovnen ved 160 grader. Dette kan gjøres mange timer før servering og tomatene kan ved servering varmes tre minutter i ovnen ved 200 grader.

Rødvinsaus

Ha rødvin, rødvinseddik, sjalottløk, knuste pepperkorn, laurbærblad og timian i en kjele og kok ned til 2 dl. Tilsett oksekraft, tomatpure og hinneavskjær fra oksefileten. Kok ned til det halve og jevn sausen med maisennastivelse utrørt i kaldt vann. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og sukker. Sil sausen og hold den varm.

Ostegratinert potetgrateng

Varm en stekeovn til 250 grader varmluft.

Skjær skrelte poteter i 3 mm. tykke skiver og ha i en kjele sammen med skiver av løk.

Tilsett melk, fløte, hakket hvitløk, salt og pepper.

Kok opp og kok i ti minutter. Smak til potetene med evt. mer salt.

Ha de kokte potetskivene i en ildfast form og dekk potetene med revet gulost.

Stek potetformen i stekeovn 250 grader varmluft i 7 minutter til den er pent brun.

Kilde: Bent Stiansen