NRK Meny

Oksefilet

Slik gjør du

Renskjær oksefileten.

Skjær lardo i tynne strimler og legg dem i fryseren slik at de blir faste og klare til å spekke oksefilet med.

Bruk en spekknål, fest lardoen godt og dra den gjennom kjøttet.
Før steking tempereres kjøttet på kjøkkenbenken noen timer.

Brenn av sort pepper i tørr stekepanne. Grovknus pepperen under avkjølingen.
Krydre fileten med pepper.
Bland sammen salt og rosmarin og dryss/gni dette på fileten.
Forvarm stekepanne og stek fileten ved god varme rundt på alle sider.

Legg så fileten på en rist, med en langpanne under og bak fileten ved 160 ºC grader i ca 20 minutter.

La kjøttet hvile noen minutter og stikk så inn et steketermometer og sjekk temperaturen. Kjøttet skal ha mellom 55 og 58 ºC for medium stekt filet.

Det er bedre å sjekke temperaturen en gang for mye enn en gang for lite. Det som er viktig at fileten har fått hvilt seg mellom hver gang du setter i steketermometeret slik at ikke all kjøttkraft renner ut når stikker i kjøttet. Dette er spesielt viktig når en skjærer kjøttet. Kjøttet må hvile nesten like lang tid som det har stekt, da blir kjøttet saftigst.