Video Andreas Myhrvold koker oksebryst

Andreas Myhrvold tar litt av kjøttkraften over grønnsakene når de skal serveres. Og så dill på toppen.

Oksebryst med pepperrotsaus

Kjøtt som skal koke lenge, med god saus og gode grønnsaker. Oppskriften med video får du fra Andreas Myhrvold.

Slik gjør du

Legg kjøttet i et kokekar. Mål opp og hell på kaldt vann til det dekker kjøttet. Ta opp kjøttet. Sett eventuelt et kjøttermometer i kjøttstykket. Legg i kjøttet, tilsett salt, oppskåret gulrot, løk og purre, laurbærblad og pepperkorn. Kok opp og la kjøttet trekke under lokk til termometeret viser 85-90 ºC, eller til kjøttet så vidt kan løsnes fra bena. Koketid 75-120 minutter.

Ta kokekaret av varmen og la det stå med lokket på i 15-20 minutter. Lag i mellomtiden i stand de ekstra grønnsakene.

Skrell og skjær gulrøttene i skiver. Skyll og skjær purren i biter. Kok grønnsakene for seg i litt av kjøttkraften, 10-15 minutter, til de er så vidt møre. Legg først i gulrøttene, kok purren i ca. 5 minutter.

Ta opp kjøttet og hold det varmt. Sil kraften.

Sausen

Fres løken i en kjele og ha på mel og melk. Hell i kraften, kok opp under omrøring og la sausen koke i 3-5 minutter. Smak til sausen med revet pepperrot og ev. litt eddik og sukker. Salt og pepper.

Tips

Skjær kjøttet i skiver. Anrett det på fat sammen med gulrøtter og purre. Server med kokte poteter, sausen og reven pepperrot i en skål.

Kilde: Gastronomisk Institutt