Nyttårskalkun

Her får du oppskriften som tar deg gjennom kraft, stuffing, saus og steking av kalkunen.

Slik gjør du

Beregn ca 500 g kalkun per person.

Kraft
Kok kraft av innmaten som du finner inne i kalkunen. Brun innmaten i smør i en kjele, tilsett grønnsakene og brun videre. Hell på hvitvin og kaldt vann så det så vidt dekker. Ha i estragonstilker og kok opp.

La kraften småkoke/trekke i 2 timer. Sil kraften og bland den med silt stekesjy. Mål opp hvor mye det blir. Tilsett eventuelt hønsebuljong hvis det ikke er nok. Blir det for mye kraft, koker du den inn til riktig mengde.

Stuffing
Krydre leveren med salt og pepper. Fres løk og hvitløk i smør i en stekepanne. Tilsett leveren og stek videre i 2-3 minutter. Hakk opp leveren og bland det inn i medisterfarsen sammen med tørket frukt, nøtter og urter. Smak stuffingen til med salt og pepper.

Steking
Tørk kalkunen lett med papirhåndkle. Gni den inn med olivenolje og krydre med salt og pepper. Fyll den med farse. Bind opp fuglen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene.

Pensle kalkunen godt med smeltet smør. Legg den på en rist over en langpanne. Ha et par dl vann i langpannen og fyll evt. på med vann under steking. Stek kalkunen ved 160 ºC, beregn 1/2 time steketid pr. kilo. Pluss på 1/2 time hvis kalkunen er fylt med farse. Pensle kalkunen jevnlig med smør under steking. Stikk en spisskniv inn ved lårfestet, siver det ut klar kjøttkraft er kalkunen ferdig stekt. Er væsken rosa, kan du prøve igjen om 1/2 time.
La kalkunen hvile ca. 20 minutter før oppskjæring.

Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i skiver og legg de tilbake på skroget. Ved annengangs servering skjæres lårene fra.

Saus
Kok opp kraften, tilsett hvetemel ristet ut i litt vann. La sausen småkoke i 5 minutter. Ha i fløte og crème fraîche. Smak til med salt og pepper, tilsett estragon rett før servering. Juster smaken med noen dråper sitronsaft.


Tips

Server med f.eks. stekt sopp og druer, og sukker- og smørglaserte småpoteter. Waldorfsalat er en vinner. Hva med hasselback poteter? Valget er ditt og mulighetene mange.

Kilde: Lise Finckenhagen