Laster innhold, vennligst vent..
Nyttårsbombe

Det er ikke vanskelig å skjønne at gjestene vil bli imponert av en slik dessert.

Foto: FRA NYTTÅR I DET KONGELIGE KOBBERKJØKKEN / DR

Nyttårsbomber

En vakker og overdådig dessert, for eksempel til nyttårsmiddagen. Du imponerer fort med nyttårsbomber med valnøttbunn, karamell- og karriparfait, nøttekrokan og marengs.

Slik gjør du

Valnøttbunn

Bland hakkede valnøtter, hakkede pistasjenøtter, sukker, salt og 50 gram flytende eggehviter i en stor skål. Rør til det er en grøt.

Lag marengs ved å blande 1 teskje sukker og 1 teskje potetmel i en skål. Ha i 50 gram flytende eggehviter og pisk til blandingen er luftig. Finn fram 70 gram sukker og tilsett litt og litt mens du pisker kraftig. Pisk til du har en luftig og seig marengs.

Ha halvparten av marengsen oppi bollen med nøttegrøten. Rør sammen. Vend til slutt forsiktig i resten av marengsen.

Legg et stykke bakepapir i bunnen av en kakeform som er 24 centimeter i diameter. Smør formens sider med bakespray eller en smaksnøytral olje.

Ha valnøttdeigen oppi kakeformen. Bak bunnen i ovnen ved 180 grader til den er lett gyllen og gir etter for lette trykk. Dette tar cirka 20 minutter, avhengig av ovnstypen. Avkjøl bunnen helt i kjøleskap.

Løsne bunnen fra kakeformen og stikk ut 6 runde bunner. Diameteren på disse bunnene bør være lik diameteren på halvkuleformene du har valgt. Legg bunnene i fryseren til parfaiten også er frossen.

Karamell- og karriparfait

Lag karamellsaus ved å smelte 75 gram sukker til gyllen karamell i en liten panne. Ta pannen av varmen og ha i karri. Det kommer til å bruse litt. Tilsett vannet og sett blandingen tilbake på varmen.

La karamellsausen småputre i 10 minutter, til cirka halvparten av vannet har kokt inn. Sil sausen i en sikt og la den avkjøles i romtemperatur.

Del vaniljestangen på langs. Skrap ut vaniljefrøene med en liten kniv. Bland frøene med litt av sukkeret slik at vaniljefrøene skiller seg.

Ha vaniljesukkeret, resten av sukkeret og eggeplommene i en bolle. Pisk til luftig eggedosis. Finn fram en ny bolle og ha i kremfløten. Pisk til krem.

Bland den avkjølte karri-karamellsirupen med eggedosisen. Vend kremen forsiktig inn. Bland forsiktig til du har en jevn isblanding. Fyll isblandingen i de valgte halvkuleformene. Legg dem i fryseren i minst fire timer.

Nøttekrokan

Smelt sukkeret til gyllen karamell i en panne. Ha valnøttkjernene og pistasjnøttene oppi karamellen sammen med litt knust havsalt og litt revet limeskall. La det putre under omrøring i omtrent 1 minutt.

Hell massen ut på et bakepapir og la den avkjøle ved romtemperatur. Hakk den avkjølte nøttekrokanen med en kniv. Oppbevar i en tett boks opptil 14 dager.

Oppbygning

Ta de dypfryste parfaitene ut av fryseren og ut av formene. Plasser dem oppå de kalde valnøttbunnene. Sett dem tilbake i fryseren til du er klar med marengs og karamellstrå (de kan godt stå slik i fryseren til neste dag).

Karamellstrå

Smelt isomalten og hell den over på en bakematte. La den avkjøle litt. Ha på hansker og form til tynne strå.

Marengs

Ha eggehvitene oppi en ren bakebolle sammen med halvparten av melisen. Pisk kraftig. Ha i litt og litt av den resterende melisen. Til slutt skal marengsen være luftig og seig.

Klipp et hull i en engangssprøytepose som passer til en 8 millimeter stor sprøytetupp. Fest sprøytetuppen og fyll marengsmassen i posen.

Ta de kalde bombene ut av fryseren. Sprøyt små topper over hele parfaitene, tett i tett. Du kan godt la litt av valnøttbunnen vise, det er bare pent. Sett dem på tallerkenene du vil servere dem på.

Brenn forsiktig med crème brûlée-brenneren. Dryss med krokan rundt på tallerkenen. Pynt festlig med de fine karamellstråene ved å stikke dem igjennom marengslaget og gjerne også ned i parfaiten.

Vent 8–10 minutter slik at parfaiten får temperert seg en anelse før du serverer.

Tips

Det kan være smart å starte på denne desserten dagen i forveien. Parfaiten har godt av å bli gjennomfrossen.

Kilde: Oppskrift fra Mette Blomsterberg i TV-programmet Nyttår i det kongelige kobberkjøkken/DR