Laster innhold, vennligst vent..
Nøttestek i porsjoner med selleri og bygg

En pakke til hver, nøttesteken er klar for servering.

Foto: Frida Ripland Moberg / NRK

Nøttestek med selleri og bygg

Nøttesteken blir laget i porsjonsstørrelser. Nøtter, sellerirot, sopp og perlebygg pakkes i butterdeig. Vegansk festmiddag fra Mari Hult.

Slik gjør du

Forvarm stekeovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Finhakk nøttene (bruk gjerne en food processor til dette). Skrell selleriroten og skjær den i biter. Grovhakk løk, finhakk hvitløk. Skjær sopp i skiver. Dra bladene av rosmarinen og finhakk dem. Finhakk også salvie. Skjær av de harde stilkfestene på rosenkålen.

Ha de hakka nøttene over på stekebrettet, sett i ovnen og stek til det begynner å bli gyllent. Pass på at nøttene ikke blir brente. Ta nøttene ut og sett dem til side.

Kok opp godt med vann med grønnsakbuljongterning eller -pulver. Ha i bygg og selleribiter. Kok til alt er mørt, cirka 20 minutter. Sil av overflødig vann og rør inn linfrø. Mos det litt sammen med en gaffel.

Varm opp oljen til høy varme i en stekepanne. Ha i sopp, og stek til den begynner å bli gyllen. Skru varmen ned til medium, tilsett løk og hvitløk. La det steke videre til løken er blank.

I en stor bolle rører du sammen nøtter, bygg, selleri og soppblandingen. Tilsett rosmarin, salvie og muskat, vend alt sammen og smak til med salt og pepper.

Kjevle ut butterdeigsplatene. Legg en solid haug av fyll på hver av dem, dytt oppi en rosenkål, brett sammen og fordel utover stekebrettet med bakepapir. Pensle med litt olje, og stek i ovnen i cirka 30 minutter – til stekene er gylne og sprø.

Sopp- og snittebønnestuing

Sopp- og snittebønnestuing serveres som tilbehør til nøttestekene.

Skyll snittebønnene, skjær av de harde endene, og snitt dem deretter i litt lange skiver på tvers. Bruker du vanlige grønne aspargesbønner kan du dele dem i fire.

Kok opp godt med vann og 1 ts salt i en gryte. Ha i snittebønnene, kok dem i 4-5 minutter, sil av vannet og skyll bønnene i kaldt vann slik at kokeprosessen stanser.

Skjær sopp i små terninger, finhakk løk og hvitløk. Varm opp 2 spiseskjeer olje til høy temperatur i en gryte. Ha i soppterningene og fres til de begynner å bli gylne. Skru varmen ned til medium, og ha i løk, hvitløk og 2 spiseskjeer til med olje. Stek til løken blir myk. Ha deretter i mel, og rør godt sammen. Spe med vann med buljongpulver, og deretter med soyamelk, og rør slik at melet ikke klumper seg. Smak til med salt og pepper, og la det putre på lav varme. Det skal tykne en del.

Vend inn bønnene, spar gjerne noen til pynt, og servér retten rykende varm.

Kilde: Mari Hult/Vegetarbloggen