Laster innhold, vennligst vent..
Nøttesmør

Nøttesmør er godt pålegg, men også en fin smakstilsetning i gryteretter med både tomat- og fløte/melkebaserte sauser. I denne oppskriften er det brukt mandler og hasselnøtter, men alle typer nøtter er lov.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Nøttesmør

Både peanøtter, hasselnøtter, cashewnøtter og mandler – ja, alle nøtter kan i grunnen bli til nøttesmør. Lang tid i kjøkkenmaskin gjør nøttene om til en myk masse du kan smøre på skiva eller bruke i sausen.

Slik gjør du

Mengden på 500 gram nøtter er kun et forslag. Du kan lage akkurat så mye nøttesmør om gangen som din kjøkkenmaskin greier. Men det kan lønne seg å fylle beholderen i maskinen godt opp. Bruker du for lite nøtter i en stor beholder, kan det være at knivene ikke kommer godt nok i kontakt med nøttene.

Du trenger en foodprocessor, en blender eller mini-foodprocessoren som pleier å følge med stavmikseren. Sistnevnte passer best til mindre nøttemengder enn 500 gram.

Gjør de forberedelsene du vil med nøttene (se «Tips»). Ha nøttene i beholderen, og start hakkeprosessen. Tålmodighet er nødvendig, for det tar flere minutter før nøttene får smørkonsistens. Du bør stoppe underveis og bruke en slikkepott til å dra ned de nøttebitene som fester seg oppover kantene.

Du kan tilsette litt olje underveis i prosessen. Når nøttene har blitt en jevn masse, og «mister» fettet som er i nøttene, er nøttesmøret ferdig.

Tips

Hvis du ønsker søtt nøttesmør, kan du tilsette sukker eller honning, men det er ikke nødvendig.

Hvis du rister nøttene i ovnen på forhånd, får nøttesmøret en litt annen – men også god – smak. Rå nøtter bør alltid ristes, ellers kan nøttesmøret bli litt bittert.

Det er ikke nødvendig å skålde mandler, men du kan gjøre det dersom du ønsker et lyst mandelsmør.

I tillegg til at det er godt pålegg, kan nøttesmør også brukes som tilsetning i gryteretter med både tomat- og fløte/melkebaserte sauser.