Nøttebrød

Små, søte nøttebrød som serveres med smør

Foto: Fra tv-serien Det søte liv / DR

Nøttebrød

Mette Blomsterberg kaller disse små nøttebrødene for nøddestollen. De minner i konsistens om danske teboller. Deigen er myk og fuktig, og de smaker herlig med smør på.

Slik gjør du

Oppskriften gir 12-15 små brød.

Hakk hasselnøttene til mel i en minihakker.

Smuldre gjæren i en bolle. Varm opp melken til 40 grader og hell den over gjæren. Tilsett egg, sukker, salt, vaniljesukker, hasselnøttmel og 3/4 av hvetemelet. Elt deigen til den er glatt og smidig, i minimum 20 minutter. Ikke bruk for høy fart. Tilsett romtemperert smør mens det eltes. Ha i litt ekstra hvetemel, hvis det er nødvendig.

Den ferdige deigen skal være litt fet, men sammenhengende og smidig.

Det er umulig å bestemme nøyaktig hvor mye mel som skal til, for forskjellige typer mel trenger forskjellige mengder væske. Derfor må man føle seg fram og få sine egne erfaringer.

Ha den ferdige deigen ut på meldrysset benk, og la den hvile uten å dekke den til i 20 minutter.

Del deigen i biter på 90 gram. La deigbitene hvile i fem minutter til.

Form dem først til runde boller som så trilles til lange boller. Sett dem tett sammen på en bakeplate med bakepapir. De må akkurat ikke komme borti hverandre, men de kan gjerne vokse sammen mens de hever. Legg over et rent kjøkkenhåndkle, og hev brødene et lunt sted i minimum 30 minutter, eller til de har hevet godt.

Stek dem i 190 grader varm ovn til de er godt gylne. Det tar cirka 15 til 20 minutter, avhengig av ovnen. La dem avkjøles et kvarters tid på en bakerist.

Smelt smøret i en gryte og la det stå til vallen synker til bunns. Pensle brødene forsiktig med det klare smøret, og dryss over vaniljesukker med en gang.

Kilde: Mette Blomsterberg i tv-serien Det søte liv/DR