NRK Meny

Norsk bacalaogryte

Dette er en tomatbasert bacalaogryte på norsk vis. Bacalao passer godt hvis man skal ha mange gjester på besøk. Den er enkel å lage i store mengder.

Slik gjør du

Rens fisken for eventuelle skinn og bein, og skjær den i passe store porsjonsstykker.

Skrell potetene og skjær dem i skiver.
Skrell løken og skjær den i tynne skiver.
Bruker du frisk spansk pepper, så hakk den i små biter.

Begynn med å brenne av oljen i en passe stor gryte: Det vil si at oljen varmes til det damper av den, så trekker du gryten til side og lar oljen avkjøles.

Legg så i klippfisk, poteter, løk og tomater lagvis. Du kan bruke friske, flådde tomater i stedet for hermetiske, men da må du tilsette ca 4 dl vann. Ha i tomatpuré og paprika og dryss spansk pepper over.

La gryten stå og småkoke på svak varme i en drøy time, gjerne lenger. Rist den lett på platen av og til, ikke rør bacalaoen til grøt!

Dette er en tradisjonell bacalaorett fra Kristiansund hentet fra Spania.
Server den rett fra gryten, gjerne med kald pils til.

Tips

Man kan bruke friske, flådde tomater i stedet for hermetiske, men da må man tilsette ca. 4 dl vann.

Kilde: Eksportutvalget for fisk