Laster innhold, vennligst vent..
Asparges og laks med hollandaise

– Ørretrogn er små salte eksplosjoner i munnen, sier Lise Finckenhagen. Hun bruker rognen til å skape enda mer fest over asparges og laks med hollandaise.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Norsk asparges, laks og hollandaise

Laks og asparges er gode råvarer på våren. Lise Finckenhagen gir deg oppskriften på hjemmelaget hollandaise. Den nydelige sausen passer både til laks og til asparges.

Slik gjør du

Hollandaise-saus
Smelt smøret over svak varme til det skiller seg i fett og hvitt melkestoff. Skum av fettet og hold det varmt, ca. 60 grader.

Bland vann, eddik, løk og pepper i en liten kasserolle og kok det inn til 1/2 dl. Ha det over i en glass- eller stålbolle. Sett bollen over en kjele med kokende vann. Ha i eggeplommer og pisk kraftig. Pisk det til skummet blir varmt og tykner. Ta kjelen av platen og spe forsiktig med det varme fettet under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert.

Når du har pisket inn alt smøret og du har fått en tykk saus, smaker du den til med salt og pepper (om nødvendig).

La sausen stå et lunt sted til den skal serveres. Bland gjerne inn hakket kjørvel rett før servering.

Laks
Skrap skinnet på laksen og napp ut beina. Pensle olje på skinnet og krydre kjøttsiden med salt, pepper og knust fennikel.

Legg laksestykket på middels varm/varm grill med skinnsiden ned og la det ligge i 15 - 20 minutter. Laksen skal ha en "rosa" kjerne. Skinnet skal bli sprøtt men ikke brent.

Asparges
Knekk eller skjær av den nederste trevlete delen på aspargesen. Slanke nye asparges trenger ikke å skrelles.

Bruk en stor, vid kjele og kok opp rikelig med godt saltet vann. Slipp aspargesen ned i vannet og kok i 1-5 minutter, avhengig av tykkelsen. Sjekk underveis om de er klare, skjær av en liten bit nederst på en asparges og smak.

Dander og server varme asparges med saftig laks og hollandaise. Pynt med rogn og kjørvel, nydelig!

Tips

Hvis sausen sprekker fordi den er blitt litt for varm, kan du redde den ved å piske sammen en eggeplomme og litt vann i en bolle og spe forsiktig med den skilte sausen. Har den derimot kokt og blitt grynete må du nok begynne på nytt...

Du kan forberede aspargesen i forkant for å slippe å gjøre alle momentene samtidig.
Kok aspargesen knapt mør som beskrevet. Gi de deretter et kort opphold i iskaldt vann, da bevares farge og sprøhet. La dem renne av seg på et kjøkkenhåndkle. Ved servering, når sausen er klar og fisken hviler, koker du opp 1 cm vann i en romslig kasserolle og tilsetter en god skje smør og en klype salt. Varm aspargesene i smørvannet og server straks.

Se også: Flere oppskrifter fra Nitimen

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen