Hopp til innhold

Ni oppskrifter til vinterturene

Kortreist tur er kos, og nå vil vi ut i skog og park i all slags vær. Og uten mat og drikke ...

Skitur i marka i koronatiden

På tur ute i kulden og snøen trengs det pause underveis.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Med korona-nedstengning har kortreiste turer blitt enda viktigere for mange av oss. Og hva er vel bedre enn å starte med å fylle sekken med noe godt man kan glede seg til å nyte underveis. For ikke å snakke om hvor motiverende det kan være for ungene å vite at når de kommer på toppen av den vel bratte bakken, så venter det noe godt.

Grillpølsa er populær å ha med på tur, men NRK Mat har masse annet herlig å velge i også, og her har vi samlet noe av den aller beste turmaten for vinterturene.

Varm drikke

Å ha noe godt i en kopp som varmer en kald kropp er vi glad i. Så finn fram termosen, og fyll den opp. Her er noen forslag til hva du kan ha i den.

Klassikeren kakao eller varm sjokolade aldri feil. Kanskje har du med noen marshmallows å grille? Det er ikke feil å legge et par i kakaoen også. Og er man på tur for bare voksne kan en liten knert med konjakk i kakaoen også anbefales, for dem som liker det.

Om turen er kortreist, kan man gjerne varme seg på en mer langreist drikkeoppskrift. Chai er en sjelevarmende og krydra te med melk som er perfekt på tur.

Eller hva med en deilig krydra suppe i termosen? Den kan drikkes rett fra koppen, og kanskje har du med et godt rundstykke ved siden av?

Hurra for matpakka!

For matpakke trenger ikke å være kjedelig. Nistematen kan være nesten alt du har lyst på, fra noe superenkelt til et gourmetmåltid. Her har vi samlet noen kjappe retter, og andre som krever litt mer forberedelser. Noen passer for en lang tur i skauen, noen er perfekte for en kjapp tur i parken, eller ved bålpanna i bakgården eller på terrassen:

Pinnebrød er alltid stas, og enklere blir det nesten ikke. Lag deigen ferdig hjemme og legg i en boks den har plass til å heve i, så er den klar når dere er sultne. Man kan også snurre deigen rundt en grillpølse før man steker dem på bålet om man ønsker det.

En ferdig pakket fiskekakeburger blir enda bedre varm. Pakk den ferdig i grillfolie hjemme, så er den klar for å varmes opp straks bålet eller engangsgrillen er det.

Det samme gjelder fylte tortillaer. På bålet med dem når vinteren er her!

Den neste er mer over i gourmet-divisjonen. Reinskav i pitabrød. Det er noe å servere ved bålpanna til gode venner. Og det kan jo gjøres enda enklere enn i oppskriften her, ved å kjøpe frossen skav og pitabrød i butikken om du vil lage en kjappere variant.

Blodsukker-boost

Hvem har ikke lyst på noe søtt når man er på tur?

Banan eller appelsin med godsaker i kan pakkes klare hjemme, og bakes på bålet ute.

Og ellers er det jo aldri feil med boller ... Vil du tidlig ut kan du sette deigen kvelden før og steke dem før du går ut. Eller lage dem i forkant og fryse ned. Da kan du legge dem frosne i sekken og ev. lune dem litt over bålet eller kakaoen.

Etter denne inspirasjonen har du kanskje kommet på hva du vil ha med i sekken i helga? God tur!