neper i buljong

Svedjerova eller neper som er surret i grønnsakbuljong har fått en mild, rund smak. Men den har fortsatt en tydelig smak av nepe.

Foto: Carina Ahlskog

Neper kokt i buljong

Finnene har drevet svedjebruk i mange århundrer. De hogget skogen og brant det som sto igjen. I asken dyrket de det som kalles svedjerug og svedjerova. Svedjerova er en variant av våre neper.

Slik gjør du

Skjær av topp og bunn på nepene.

Smelt smøret i en panne og legg i nepene sammen med rosmarin og hvitløk.

Hell over grønnsakbuljong og la nepene putre under lokk til de er møre, cirka 30 minutter.

Ta av lokket og reduser buljongen til en kraftig smørsjy. Brun nepene på begge sider mens du hele tiden øser med smørsjyen.

Server med kremet rugstuing.

Tips

Kremet rugstuing

Finsk svedjerova med kremet rugstuing.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Kilde: Paul Svensson i TV-programmet «Hygge i Strömsö»