Napoleonskake med jordbær og rabarbra

Napoleonskaken smaker aller best hvis du spiser den samme dag som du lager den, da holder butterdeigen seg knasende sprø.

Foto: Marit Hegle

Napoleonskake med jordbær

Den søte napoleonskaken får en ny dimensjon når den kombineres med jordbær. Vaniljekremen kan du gjerne lage dagen før.

Slik gjør du

Vaniljekrem

Visp sammen maisenna med 0,5 desiliter melk. Skill eggene og rør eggeplommene inn sammen med maisenna. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp resten av melken (4,5 desiliter) sammen med sukker, frø og selve vaniljestangen. Når melken koker heller du den i en tynn stråle over eggeblandingen, mens du samtidig rører i eggeblandingen. Hell blandingen tilbake i kjelen gjennom en sikt, og varm opp til kremen nærmer seg kokepunktet. Kremen skal ikke koke, men den må holde seg like under kokepunktet til du ser at kremen begynner å tykne. Avkjøl kremen. For å unngå snerk legger du plastfolie helt nedpå den varme kremen. La kremen først avkjøle seg til romtemperatur før du setter den i kjøleskapet.

Napoleonskake

La de frosne butterdeigsplatene tine ved siden av hverandre, under et klede, på kjøkkenbenken i 25 minutter.

Sett stekeovnen på 185 grader over/undervarme.

Legg 3 butterdeigsplater oppå hverandre på et bakepapir, og kjevle dem ut til et rektangel. Det skal være cirka 2 millimeter tykt.

Legg de resterende 3 platene oppå hverandre på et annet bakepapir, og kjevle dem slik at de får cirka samme størrelse og form som det andre rektangelet.

Bruk en gaffel og stikk jevnt med hull i begge platene. Stek en plate av gangen i 19 minutter, midt i ovnen. Avkjøl på rist.

Legg de stekte platene med butterdeig over hverandre, og bruk en skarp taggete kniv til å skjære dem like store.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5–10 minutter. Varm et par spiseskjeer av fløten i en kjele til den begynner å ryke. Klem vannet ut av gelatinplatene, og løs dem opp i den varme fløten. Avkjøl til romtemperatur.

Når gelatinfløten har nådd romtemperatur pisker du resten av fløten til en bløt krem sammen med 3 spiseskjeer melis. Mens du rører, heller du sakte i gelatinfløten. Visp til kremen blir fast.

Visp vaniljekremen din glatt før du rører den sammen med fløtekremen med en slikkepott. Plasser deretter kremen i kjøleskapet mens du starter monteringen av kaken.

Plasser den ene platen på en bakepapirkledd fjøl. Del jordbær i 2 på langs og plasser disse rundt hele ytterkanten av butterdeigen, med snittflaten pekende ut. Hvis du har en form som har omtrent samme størrelse som butterdeigen, så kan du med fordel bruke denne som støtte når du bygger opp kaken din. Men vaniljekremen er såpass fast at det ikke er nødvendig.

Fordel et tynt lag vaniljekrem på butterdeigsplaten. Plasser jordbær tett over hele kaken, press bærene godt ned i kremen. Stryk over resten av vaniljekremen. Snu den siste platen med butterdeig opp/ned og legg den over vaniljekremen. Plasser kaken i kjøleskapet i 30 minutter.

Bland melisen med rom eller romessens og tilsett litt og litt vann til du har en tykk og så vidt rennende glasur. Bruk en kniv eller en palett og stryk melisen jevnt over toppen på kaken. Plasser kaken i kjøleskapet i cirka 15 minutter til, slik at melisglasuren stivner.

For å skjære pene stykker er det viktig at du benytter en god kniv med skarpe tagger. Jeg brukte en brødkniv. Sag deg sakte og forsiktig gjennom lagene. Det er viktig at du ikke presser for hardt, da kan kremen tyte utover.

Tips

Rabarbra passer veldig godt sammen med jordbær, men sesongen er dessverre altfor kort. Hvis du er heldig å ha rabarbrasyltetøy, kan du stryke det utover butterdeigen før du har på vaniljekremen.

Rabarbrasyltetøy

Rens rabarbrastilkene og del dem i biter på cirka 2 centimeter. Legg dem i en kasserolle sammen med vann og sukker. Kok på lav varme til nesten alt vannet er fordampet og konsistensen er som tykk grøt. Rør innimellom. Avkjøl.

Kilde: Marit Hegle i Norgesglasset/NRK P1