NRK Meny
Napoleonskake

Lise Finckenhagen pynter napoleonskakene litt ekstra i melisglasuren med striper av melis med kakao.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Napoleonskake

Butterdeig, vaniljekrem og melisglasur er oppskriften på napoleonskake. Litt smak av rom skal det også være. Grand Café på Karl Johan i Oslo var kjent for sin napoleonskake. Nå er kafeen historie, etter 141 år.

Slik gjør du

Tin og kjevl ut butterdeigen til rektangler, cirka 10 x 30 centimeter. Legg platene over på et stekebrett med bakepapir. Prikk deigen lett med en gaffel, og la platene hvile et kjølig sted i 30 minutter før steking.

Varm ovnen til 200 grader, og stek butterdeigen midt i ovnen i cirka 15 minutter til butterdeigen blir gyllen og sprø. Avkjøl på rist. Skjær platene eventuelt litt til, slik at alle har omtrent samme størrelse og fasong.

Hell melken i en kasserolle, og tilsett halvparten av sukkeret. Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha frøene og stangen over i melken. Gi det hele et sakte oppkok.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Visp eggeplommer, sukker og maisenna godt sammen til blandingen blir helt glatt og klumpfri.

Hell halvparten av den kokende melken over eggeblandingen under kraftig visping. Hell blandingen tilbake igjen i kasserollen, nok en gang under kraftig visping. Kok opp og kok vaniljekremen i to minutter, hele tiden under konstant visping. Det er viktig for å unngå klumper. Visp til kremen blir tykk og blank.

Hell vaniljekremen over i en ren bolle. Hvis det er klumper i kremen bør den gnis gjennom en sil. Tilsett en klunk rom eller noen romessensdråper, hvis du vil. Press vannet ut av gelatinplatene. Rør gelatinen inn i kremen. Avkjøl kremen til romtemperatur. Rør av og til for å unngå klumper.

Visp fløten til krem og vend den inn i vaniljekremen. La vaniljekremen stå kjølig en halvtimes tid.

Lag en tykk og god melisglasur av melis og litt vann. Smak gjerne glasuren til med litt rom. Bre glasuren over to av butterdeigsplatene.

Legg de andre to platene over på et fat, fjøl eller lignende. Bre kremen over platene i et tykt og jevnt lag. Løft forsiktig på melislokket, og la kakene stå i kjøleskapet frem til servering. Da får kremen satt seg skikkelig.

Bruk en skarp brødkniv og skjær kakene i jevne stykker.

Tips

For at kaken skal bli enklere å skjære i pene stykker (uten at topplokket går i stykker), kan du skjære topp-platene i jevne stykker før du legger dem på toppen av kremen.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+