Laster innhold, vennligst vent..
Napoleonshatter

Den nederste delen av napoleonshattene er dyppet i sjokolade.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Napoleonshatter

Mørdeig, nougat og marsipan er hovedingrediensene i disse lekre kakene som er formet som små napoleonshatter. Oppskriften fra du fra Mette Blomsterberg i Det søte liv.

Slik gjør du

Mørdeig
Alle ingrediensene eltes sammen. Deigen settes i kjøleskapet 1/2 time.

Kransekakemasse
Sukker og eggehviter røres sammen. La det stå og trekke ca. 1 time for at sukkeret skal løse seg opp. Sukkerhviten eltes inn i marsipanen litt etter litt.

Napoleonshatter
Mørdeigen kjevles ut forholdsvis tynt og stikkes ut i sirkler, ca. 8 cm i diameter. Legg dem på en bakeplate med bakepapir. I midten av hver sirkel legges et lite stykke nougat.

Kransekakemassen legges over nougaten som en kule på størrelse med en liten bordtennisball. Ta litt vann på hendene, så henger ikke kransekakemassen fast. Bruk aldri mel til dette.

Brett mørdeigen opp rundt kransekakedeigen med et trykk på tre steder. Bruk tre fingre: Venstre hånds peke- og tommelfinger og høyre hånds pekefinger.

Dryss litt hakkede pistasjnøtter på toppen. Stekes ved 200 °C til de er gylne, ca. 8–10 minutter. Ta dem ut av ovnen og la dem avkjøles helt.

Sett kakene i kjøleskap til de skal dyppes i sjokolade. Viktig: Les om temperert sjokolade.

Napoleonskakene kan oppbevares i tett boks i kjøleskapet i ca. tre dager eller i fryseren i en tett boks i opp til tre uker.

Enkel temperering av EKTE mørk sjokolade

Sjokoladen hakkes fint. Halvparten varmes i vannbad til 48 grader. Den andre halvparten has i en ganske stor bolle.

2/3 av den smeltede delen has i bollen med den finhakkede usmeltede delen. De to "smelter" sammen. Bare ha i mer av den smeltede delen hvis de to ikke blandes sammen naturlig.

Varm aldri opp den tempererte sjokoladen. Stivner den for fort has litt av den smeltede delen i. Alt dette oppstyret for å sikre en skinnende overflate og et sprøtt/stivt kne. Hvis temperaturen overstiger 34 grader, må vi starte på en ny temperering.

Overflødig sjokolade kan brukes om igjen neste gang du er modig nok til å begi deg ut i sjokoladetempereringens mysterium eller brukes som smakstilsetning i sjokoladekremer og lignende.

Tips

Les mer om : Temperert sjokolade

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv/DR