NRK Meny
Nakkestek med bakte rotfrukter
Foto: NRK

Nakkestek med bakte rotfrukter

Slik gjør du

Trim vekk litt av fettet på kjøttet hvis det er mye. Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Varm litt olje i en stekepannen, legg i steken med fettsiden ned og brun det godt. Tilsett smør, hvitløkfedd og salvie. Brun steken på alle sider. Legg steken med fettsiden opp over i en ildfast form og slå stekefettet over.

Kok ut pannen med hvitvin og ha det over steken sammen med litt ekstra salvie. Stek videre i ovn ved 180 ºC i ca. 50 min. avhengig av tykkelsen. Kjernetemperaturen bør ligge på 68-70 ºC.

La nakkesteken hvile minst 15 minutter før du skjærer den i skiver. Bruk stekesjyen som saus.

Bakte rotfrukter

Vask og skrell rotfruktene i grove biter. Legg dem over i en ildfast form og tilsett hvitløkfedd delt i to, honning, sitronsaft, smør og olje. Dryss over salt og pepper.
Bak grønnsakene i ovn ved 180-200 ºC til de er møre.

Vend litt på grønnsakene undersveis og evt. skru opp temperaturen mot slutten slik at grrønnsakene får en pen gyllen farge.

Tips

Istedenfor nakkestek kan du bruke svinekam skåret fra benet.
Salvie kan byttes ut med rosmarin eller timian.
En soppsaus eller plommechutney hadde også vært godt til denne retten.

Kilde: Lise Finckenhagen