NRK Meny
Myslibar

Mette Blomsterbergs myslibarer er litt sunt godteri, som er dyppet i sjokolade og pistasjnøtter.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Myslibar

Hjemmelagde myslibarer er en god måte å gjøre godterier litt sunnere. Hemmeligheten bak et godt resultat ligger i den varme blandingen av honning og smør.

Slik gjør du

Myslibar

Skjær vaniljestangen på langs, og skrap frøene ut med en liten kniv. Bland frøene sammen med litt av sukkeret med kniven.

Ha vaniljesukker, sukker, honning og smør i en liten gryte, og smelt det sammen til smøret er smeltet. Rør godt.

Finhakk pistasjnøtter, mandler, tranebær, aprikoser og fikener. Ha alle de finhakkede nøttene, frukten, solsikke- og sesamfrø i en stor skål. Bland det godt sammen med havregrynene. Tilsett smørblandingen og rør godt.

Klipp til bakepapir så det passer i en ildfast form som måler cirka 18 x 20 centimeter. Legg papiret på bunn og sider. Fordel myslimassen i formen, og press den godt sammen og ut i kantene. Stekes i ovnen på 150 grader i cirka 35 minutter - avhengig av ovnen. La dette avkjøles til romtemperatur, gjerne til neste dag.

Ta myslimassen ut av formen, og skjær ut biter på cirka 3 x 6 centimeter.

Temperert sjokolade

Hakk all sjokoladen fint. Varm litt mer enn halvparten av sjokoladen i en skål over vannbad til 48-50 grader. Bruk et termometer. Ha den andre halvdelen i en rimelig stor skål. Ha to tredeler av den smeltede, varme sjokoladen i skålen til den usmeltede sjokoladen. La de to smelte naturlig sammen. Ha bare i mer smeltet sjokolade hvis de to ikke smelter sammen. Målet er å sikre et blankt utseende og sprø knekk i sjokoladen, når den stivner.

Varm aldri opp temperert sjokolade. Hvis den stivner for raskt, så ha i litt mer av den smeltede sjokoladen. Det er lurt å teste med en liten prøve av den tempererte sjokoladen i et tynt lag på et stykke bakepapir, for å se om den blir fin og blank, før du går videre.

Den optimale arbeidstemperatur for den ferdig tempererte sjokoladen er 31-32 grader. Blir den mer enn 34 grader, er du nødt til å starte forfra med ny sjokolade. Sjokolade som blir til overs kan brukes om igjen neste gang man har mot til å begi seg ut i sjokoladetempereringens mysterier, eller brukes som smak i sjokoladekremer eller lignende.

Myslibar med sjokolade

Dypp myslibarene i den tempererte sjokoladen og så i skålen med finhakkede pistasjnøtter. Sett dem kaldt i fem minutter, til sjokoladen er herdet. Oppbevares i tett beholder i opp til 14 dager.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv/DR