Laster innhold, vennligst vent..
Lises mozartkuler

– Mozartkulene er så gode at det er synd å ikke lage dem, sier Lise Finckenhagen.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Mozartkuler

Lise Finckenhagen lager sine egne konfektkuler med marsipan, nougat og sjokolade. For at sjokoladetrekket skal bli blankt og fint og ikke smelte i romtemperatur må sjokoladen tempereres. Lise gir deg de tipsene du trenger for å få det til.

Slik gjør du

Skjær nougaten i 30 like store biter og rull dem til kuler.

Kna sammen marsipan og konjakk. Del marsipanen i 30 like store biter og rull dem til kuler. (Hvis du ikke har knadd sammen marsipanen kan du bare skjære den i tynne skiver.)

Trykk marsipankulene litt flate, legg en kule nougat på hver og form marsipanen rundt nougaten.

Rull kulene i smeltet sjokoladen. Pynt etter ønske og oppbevar kulene kjølig.

Tips

I anledning påske kan du gjerne gi kulene en noe mer eggeformet fasong.

Hvis du vil pynte med tynne striper sjokolade fyller du litt smeltet sjokolade over i en papirsprøytepose, klipper et lite hull i posen, og pynter kulene.

Du kan også drysse de nydyppede kulene med litt hakkede nøtter, tørket appelsinskall, bladsølv eller noen annet fint.

Temperert sjokolade

Når du smelter sjokolade må sjokoladen gjennom en spesiell prosess for igjen å kunne bli hard og blank i romtemperatur. Denne prosessen kalles temperering.

En «juksemetode» for hjemmekjøkkenet er som følger: Finhakk (eventuelt kan du grovhakke sjokoladen for så å kjøre den raskt til smuler i en hurtigmikser) den mengden sjokolade du skal bruke og fordel det i to stålboller. Sett den ene bollen over vannbad (pass på at vannbadet ikke koker og at bollen ikke er i nærheten av vannet, og unngå for all del vannsøl i sjokoladen) og smelt sjokoladen til den er ca. 48 °C. Bruk et steketermometer for å sjekke temperaturen.

Løft sjokoladen vekk fra vannbadet og hell 2/3 over den usmeltede sjokoladen. La det smelte sammen, rør med en slikkepott til all sjokoladen har smeltet og temperaturen er nede i ca. 28 °C.

Tilsett resten av den smeltede sjokoladen og rør alt godt sammen. Sjokoladen er nå klar til dypping og konfekten din vil tåle å stå i normal romtemperatur uten å smelte.

Temperert sjokolade skal oppbevares kjølig, men ikke så kjølig som i kjøleskapet.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen» på NRK P1+