NRK Meny
Mosterkake

Gitter av sjokolade pynter litt ekstra på mosterkaken.

Foto: Fra TV-serien Danmarks beste kaker / DR

Mosterkake

Nougatkaken som Rikkes mor pleide å bake til bursdagene i familien fikk navnet mosterkake den ene gangen hun ikke hadde bakt den. Niesen sa at det ikke ble ordentlig bursdag uten mosterens kake. Mosterkaken er laget med valnøttbunn, har makroner i midten og nougatkrem inni og utenpå.

Slik gjør du

Kaken bakes i en springform 24 cm i diameter.

Valnøttbunn
Eggene skilles.
Eggeplommer og sukker piskes med håndmikser til en tykk, hvit eggedosis. Mel, kakao og bakepulver blandes og siktes og vendes forsiktig inn i eggedosisen sammen med finhakkede valnøtter.
Eggehvitene piskes stive og vendes forsiktig inn i valnøtteggedosisen. Stopp når deigen er jevn.

Springformen smøres med nøytral olje og deigen has i. Stekes på 180 °C i ca. 30-35 minutter. Avkjøl bunnen helt og ta den ut av formen. Skjær bunnen i to.

Vask springformen. Den skal brukes når du setter sammen kaken.

Sjokoladeganache
Den mørke sjokoladen hakkes fint og has i en litt stor skål. Fløten varmes opp sammen med saften og kjøttet fra pasjonsfruktene til ca. 80 °C. Gryten tas bort fra varmen. Halvparten av pasjonsfløten helles over sjokoladen. Det røres godt med en skje eller deigskrape til massen blir blank. Ha resten av den varme blandingen langsomt i og rør til ganachen er homogen og blank.
Ganachen settes kaldt et par timer, til den er smørbar.

Makroner
Eggehviter og melis piskes luftig til en tykk og seig konsistens. Valnøttene kjøres helt fint i en blender. Valnøttene, mel og kakao røres godt sammen med eggehvitene. I denne oppskriften er det viktig å røre tingene grundig sammen, så massen ikke blir for luftig!

Ha massen i en engangs sprøytepose med en mellomstor glatt åpning. Sprøyt ut på bakepapir i ca. 30 like store flate topper, ca. 3 cm i diameter. Lufttørkes i 40 minutter før de settes i ovnen.

Stekes på 150 °C i 30 minutter. Makronene avkjøles helt i romtemperatur.

Snu halvparten av bunnene. Sprøyt ganachen på. Legg en bunn på toppen. Trykk lett så bunnene fester seg til ganachen.

Oppbygging
Smelt nougaten i en skål over vannbad. Nougaten skal være lunken.
Pisk fløten til lett krem. Ta skålen med nougaten ut av vannbadet. Ha en tredel av den piskede fløten i nougaten og pisk kraftig. Hell så nougatfløten over i bollen med resten av den piskede fløten og vend forsiktig, men raskt sammen.

Legg den nederste bunnen i den rene springformen. Legg 1/4 av nougatkremen utover. Legg på makronene over hele bunnen og avslutt med ytterligere 1/4 av nougatkremen. Legg på den andre bunnen. Trykk lett så bunnen fester seg i nougatkremen. Sett kaken i fryseren et par timer. Resten av kremen oppbevares i kjøleskap så lenge.

Ta av springformen og smør side og topp med resten av nougatkremen. Settes i kjøleskap til neste dag.

Sjokoladen tempereres etter denne oppskriften.
Fyll den tempererte sjokoladen i et kremmerhus laget av bakepapir. Sprøyt ut små gitter på bakepapir, ca. 8 x 8 cm. Mens sjokoladen fortsatt er myk legges hvert stykke bakepapir over et kjevle eller lignende. La sjokoladen ligge til den har stivnet i en buet fasong. Du trenger tre stykker, men lag gjerne noen ekstra, sjokoladegitrene går fort i stykker. Oppbevares i kjøleskap til de skal brukes.

Løsne sjokoladegitrene forsiktig fra papiret og pynt kaken med dem.

Tips

Se også: Oppskriftene til Danmarks beste kaker

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Danmarks beste kaker/DR