Kjøttkaker

I gryta hennar mor er det kjøttkaker, iallefall én gang i uka. Alle mødre har sin vri, men den er det umulig å vri ut av dem.

Foto: matprat.no

Mors kjøttkaker

Det er umulig å få noe svar på hvor mye av de ulike ingrediensene mor bruker i kjøttkakene. Hun vet det ikke selv engang. 40 år med prøving og smaking har skapt en intuisjon for mengdeforhold. Det bare blir riktig, selv om de gjør det litt ulikt hver gang.

Og ennå er vi ikke kommet til sausen. Den er helt umulig å kopiere!

Det er altså bare å begynne. Her har du grunnoppskriften, magien må du skape selv.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Det enkleste er å bruke en foodprocessor. Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca. 1 minutt til farsen er jevn og fin.

Eller lag farsen for hånd. Rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.

Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din og kaldt vann.
Stek kakene i middels varm panne i smør i ca 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.

Ha kakene over i en gryte med 6 dl vann og en buljongterning.
La dem trekke i ca. 10 minutter.

Saus
Sil sjyen, ha i løk og la det koke opp.
Tilsett meljevningen under omrøring til sausen er passe tykk.
La sausen koke 5-6 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Tilsett noen dråper sukkerkulør til du får passe farge på sausen.

Grønnsakspuré
Hell grønnsaksblandingen i kokende vann, og la den trekke ca. 1 minutt.
Slå av vannet, og mos med en stavmixer eller et mosejern.
Tilsett smør og salt.

Ikke glem tyttebærene!

Kilde: matprat.no