NRK Meny

Montelimar-nougat

Hvis du liker søtsaker og jul, skal du dra til Montelimar i desember. Butikkene bugner av sjokolade og makroner i alle farger. Og mest kjent er nougaten. Byen kalles nougatens hovedstad. Den viktigste råvaren i nougat er nøtter, og ifølge legenden, er det i områdene rundt Montelimar at de beste mandeltrærne vokser.

– Dette er en grov og velsmakende nougat som kan fylles med det du liker best, men jeg anbefaler deg å prøve den opprinnelige først, sier Paul Svensson.

Slik gjør du

Rist mandler og pistasjnøtter gylne i ovnen.

Bland sukker, glykose og vann. Kok opp til 164 °C, Når den har kommet til 129 °C kokes honningen opp og får koke.

Samtidig vispes eggehviten godt. Tilsett honning i den vispede eggehviten i en tynn stråle langs kanten under kraftig visping.

Når sukkeret når 164 °C tilsettes det i honningmarengsen mens det vispes kraftig. Visp i 5 minutter på middels hastighet. Bytt til elteklør og visp i 5 minutter til.

Tilsett de varme nøttene.

Spray bakepapiret med fettspray og hell ut nougatrøren. I stedet for fettspray, kan du smøre på mykt smør. Fordel røren jevnt på papiret. Form nougatplaten med stekespade, hender dyppet i maisenna eller en kjevle.

La nougaten stå over natten for å stivne i romtemperatur. Dryss på maisenna og skjær opp i porsjonsbiter. Dypp eventuelt halve biten i smeltet sjokolade.

Tips

Se også: Oppskriftene fra Strömsö

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE