NRK Meny
Mokkakake

Mette Blomsterberg legger mokkakremen som en topp på kaken, så har hun pisket krem utenpå som mandlekrokanen fester seg i.

Foto: Fra TV-serien Danmarks beste kaker / DR

Mokkakake

Mokkakake med eplekompott og mandelkrokan. Mette Blomsterberg sier epler, kaffe og krokan passer godt sammen.

Slik gjør du

Kaken bakes i en springform 24 cm i diameter.

Bunn
Skjær opp vaniljestangen på langs. Skrap frøene ut med en liten kniv. Frøene blandes med litt sukker på bordet med kniven sånn at frøene fordeler seg.

Vaniljesukker, sukker og egg piskes hvitt og luftig. Mel, potetmel og bakepulver blandes og siktes i eggedosisen og vendes forsiktig sammen. Ha i de hakkede mandlene på samme måte.

Klipp et rundt stykke bakepapir i samme størrelse som bunnen i formen og legg det i bunnen. Ha i røren og stryk den jevnt utover med en palettkniv. Stekes ved 180 °C til bunnen er gyllen og gir etter for trykk, ca. 30 minutter.

Bunnen avkjøles helt før kanten skjæres løs med en liten glatt kniv og tas ut av formen. Vask springformen godt, den skal brukes til å bygge kaken opp i.

Eplekompott
Gelatinen legges i bløt i 1/2 liter kaldt vann i 1/2 time.

Skjær vaniljestangen på langs. Skrap frøene ut med en liten kniv. Frøene blandes med litt sukker på bordet med kniven sånn at frøene fordeler seg.

Eplene skrelles og skjæres i fire, kjernehusene fjernes.

Eplebåtene, sukker, sitronsaft, vaniljesukker og den tomme vaniljestangen kokes på svak varme til eplene er møre, men fortsatt har litt å bite i. Vri vannet ut av gelatinen og ha den i den varme kompotten og rør til den er helt smeltet. Kompotten settes kaldt et par timer.

Mokkakrem
Gelatinen legges i bløt i 1/2 liter kaldt vann i 1/2 time.

Fløte, sukker og knuste kaffebønner kokes opp akkurat til kokepunktet og tas av varmen. Vri vannet ut av gelatinen og ha den i den varme fløten. Rør godt til gelatinen er smeltet. La det trekke i 15 minutter, sikt så kaffebønnene fra.

Kremen dekkes med plastfolie og avkjøles helt i kjøleskap, minimum 3 timer eller gjerne til neste dag.

Mandelkrokan
Sukkeret smeltes til gyllen karamell i en panne. Mandlene tilsettes under omrøring. Hell straks mandelkrokanen ut på et stykke bakepapir og la det avkjøles til romtemperatur.

Oppbygging
Den avkjølte bunnen deles med en sagtakket kniv på midten. Den nederste bunnen legges i den rene springformen som er kledd med et stykke tilskåret bakepapir eller plast langs kanten (kan sløyfes).

Eplekompotten fordeles på bunnen og den andre bunnen legges over. Press bunnen godt ned på kompotten. Den iskalde mokkakremen piskes til lett krem med en håndmikser og smøres på toppen.

Sett kaken i kjøleskapet til neste dag, eller minimum tre timer.

Den kalde kaken tas ut av formen og papiret eller plasten tas av. Smør kakens topp og sider med pisket krem. Den avkjølte mandelkrokanen hakkes fint med en sagtakket kniv. Fordel krokanen rundt hele kaken.

Tips

Se også: Oppskriftene til Danmarks beste kaker

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Danmarks beste kaker/DR