NRK Meny
Michaels vinnende klippfiskrett

Kokk i TV-serien Mat i Norden, Michael Björklund konkurrerte med klippfiskkokk Ivar Breivik fra Ålesund. Og Michael vant med denne retten.

Foto: YLE

Michaels vinnende klippfisk

94 % av verdens klippfisk kommer fra Ålesund. Den tørkede, saltede torsken er en populær råvare spesielt i Spania og Portugal.

Hvis du ikke har tilgang på klippfisk kan denne retten også lages med fersk fisk.

Slik gjør du

Legg klippfisken i vann over natten. Legg den så ett døgn i øl. Skjær ut fire passe porsjonsbiter av fisken.

Reduser fond og fløte sammen, jevne med mel og vann og smak til med Linie Aquavit, salt og pepper. Kjør gjerne sausen med en stavmikser. Bland deretter i eggeplommer, løk,og tomatfileter. Hell stuingen på fisken, legg på krabbekjøttet og reven ost og stek i ovnen.

Michael kjøper en racletteost med mye fett på matfestivalen i Ålesund.

Til fisken serveres en grønnsaksragu av lokale grønnsaker (f.eks. poteter, gulrøtter og asparges) som forkokes og så brunes lett i smør.

Pynt med lufttørket lokal spekeskinke (bakes på bakepapir i ovnen på 100 ºC i ca. 1 t), og brønnkarse, rød bladbete og ruccola lett blandet med litt eddik.

Tips

Flere oppskrifter: Mat i Norden

Kilde: Michael Björklund i TV-serien Mat i Norden/YLE