Mesir wat, etiopisk linsegryte

Røde linser som er kokt til en kremet gryterett med etiopisk krydderblanding.

Foto: SVT

Mesir wat, etiopisk linsegryte

Mesir wat er en smaksrik linsegryte fra Etiopia. Selv om den lages på få ingredienser er den full av smak, kremet og fullkomment fantastisk. Hemmeligheten er den etiopiske krydderblandingen berbere.

Slik gjør du

Mesir wat, etiopisk linsegryte

Hakk løken i terninger og stek i olje mens det røres. Når løken er myk og glinsende tilsetter du finhakket chili og hvitløk, og freser en stund til.

Ha i berberekrydder, salt og sukker og fres i 2-3 minutter til. Tilsett eventuelt mer olje om det trengs.

Hell i cirka 1 desiliter vann og la løken og krydderet putre i 1-2 minutter. Vend inn linser og 3 desiliter vann. Kok opp og la det putre under lokk i cirka 1 time.

OBS! Rør av og til og spe ut med vann i flere omganger mens gryten koker. Pass på at ikke linsene brenner i bunnen av gryten. Sausen er ganske tykk, så rør med jevne mellomrom. Den blir herlig kremete i konsistensen. Pass på at du ikke har i for mye væske.

Smak til med krydder, salt eller sukker. Når gryten er blitt kremet og jevn i konsistensen er den ferdig.

Serveres med ris eller injera og grønnsaker. Server gjerne yoghurt ved siden av, hvis det blir for sterkt.

Berberekrydder, etiopisk krydderblanding

Legg alle hele krydderfrø i en helt tørr stekepanne. Pepper, nellik, kummin -, kardemomme-, bukkehornkløver- og sennepsfrø. Varm opp under omrøring i cirka 2-3 minutter til krydderne har fått en herlig duft uten å bli brent.

La krydderne avkjøles og mal dem til de er blitt så finmalt som mulig. Bland dem i en morter til du får en pulverblanding av alle krydderne.

Oppbevares i en tett boks eller glass. Holder seg godt i flere måneder.

Enkel injera

Bland begge melsortene, salt og bakepulver i en bolle. Kjør noen runder i en mikser eller sikt den over i en annen bolle. Dette gjør du for å få melet luftig. Samtidig som du rører heller du i vann med kullsyre og eddik.

Dekk bollen med plastfolie og la den stå i 10 minutter.

Varm opp en non-stick-stekepanne, la den bli ganske varm. Hell i røre. Stek pannekaker på den ene siden til den blir tørr på oversiden og får farge under.

Ikke legg pannekakene over hverandre, for de kleber seg fort sammen. Legg dem utover på en tallerken eller bakepapir med oppsiden opp. Når de er avkjølte kan du rulle dem sammen og legge på fat. Serveres med godt tilbehør, for eksempel med mesir wat.

Tips

Injera

Ikke legg injera oppå hverandre. Når de er blitt kalde, kan de rulles sammen.

Foto: SVT

Injera er et tynt surdeigsbrød som minner om pannekaker. Det er fast tilbehør til gryteretter i Etiopia og Eritrea. Injera er egentlig ikke noe du slenger sammen i en fei. Røren skal helst stå noen dager til det dannes surdeig. Dessuten skal det brukes en melsort som kalles teff, som gir brødet god smak og fin konsistens. Konsistensen til ekte injera er luftig og svampaktig på en måte. Denne enkle juksevarianten kan gjøres ganske kjapt, men smaker også supergodt.

Berberekrydder

Berberekrydder brukes i etiopisk matlaging.

Foto: SVT

Kilde: Zeina Mourtada i TV-serien «Sommermat i Falkenberg»/SVT