Laster innhold, vennligst vent..
Melkesyregjæret kål

Det kan godt være litt mer kål i glasset enn det Tareq Taylor viser her, men det må være luft på toppen for å få gjæringen i gang.

Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT

Melkesyregjæret kål

Melkesyregjæring er en fin måte å ta vare på grønnsakene på. Hygienen er viktig. Alt må være helt rent. Etter flere uker med gjæring har du en klassisk surkål som holder seg lenge.

Slik gjør du

Ta bort de ytterste, dårlige bladene på kålen. Skjær bort roten, den skal rives sammen med eplene. Strimle kålen i passe strimler og legg i en stor bolle.

Riv eplene og roten fra kålen på den grove delen av rivjernet. Knus einebærene og bland alt sammen, inklusive saltet, i den store bollen.

Stamp kålen med en treklubbe eller lignende så fibrene i kålen brekker. Da kommer væsken ut av kålen, den trengs for at melkesyrebakteriene skal trives.

Fyll et toliters norgesglass. Press kålen godt ned i glasset så væsken kommer fram og dekker kålen. Skru på lokket og sett glasset mørkt i romtemperatur, 20-22 °C, i 2-3 dager. Da starter gjæringen.

La glasset stå litt kaldere, ca. 15 °C i 14 dager. Etterpå lar du glasset stå i kjøleskapet 3-4 uker så kålen modner og smakene får utvikle seg ordentlig.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen/SVT