NRK Meny
Melkesyregjærede grønnsaker

Det finnes mange forskjellige måter å konservere grønnsaker og rotfrukter på. Å bruke melkesyre er en tradisjon som er litt glemt. Denne oppskriften er et forsøk på å vise hvor morsomt, bra og interessant det kan være.

Foto: Fra TV-serien Strömsö / YLE

Melkesyregjærede grønnsaker

– Jeg krydrer grundig med einebær, spisskummen og pepper. Men du kan fritt eksperimentere med ulike krydder. Når grønnsakene er ferdig gjæret og klar til å spises er det viktig å tilsette salt for å få fram hele smaksbildet, sier Paul Svensson.

Slik gjør du

Hell rømmen i et håndkle og la den renne av i en bolle. Oppbevar kremost og myse hver for seg.

Skrell og grovstrimle grønnsakene. Bland grønnsaker og krydder i en stor bolle. Bruk en støter til å slå grønnsakene med. Ha grønnsakene over på et glass eller annen oppbevaring som kan lukkes helt. Slå på myse og legg på noe tungt som dekker grønnsakene. Hvis det ikke er nok myse kan den spes ut med litt saltlake. Pass på å ikke fylle glasset helt, grønnsakene vil gi fra seg en del væske.

Settes i kjøleskap i 12 t.

Ta glasset ut og la det stå i 18–20 °C i en uke. Oppbevares siden kjølig i tett beholder.

Server nystekte svinekoteletter til denne fantastiske rønnsakretten.


Tips

Flere oppskrifter: Hygge i Strömsö

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Strömsö, YLE