Hopp til innhold

Mat som kan stå i fred og putre

I påskedagene er mange utendørs. Hva er deiligere enn at middagen står og godgjør seg mens du sitter i solveggen? Her er tips til mat som kan stå i fred og putre.

Lammeskank

Lammeskank eller knoke er nederst på lammets legg. Det er kanskje ikke det mest verdsatte kjøttet, men du så godt det blir når det får den rette behandlingen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

For deg som er glad i langtidskokt eller langtidsstekt mat – her er åtte oppskrifter som kan godgjøre seg et sted mellom 1,5 til rundt 10 timer.

1. Lam fra lammets legg

OPPSKRIFT: Nydelige lammeskanker

2. Svin med epler og kål

Prøv deg på en ny vri på svinemiddagen, inspirert av Filip Langhoff. Kjøttet glaseres med epleblomstsirup og serveres med løk, nykål og epler.

3. Møre oksehaler

Oksehaler kan stå i stekeovnen i flere timer. Lise Finckenhagen dekker dem med rødvin og kraft, og lar dem stå i ovnen i rundt fire timer.

4. Lammelår minutt for minutt

Lammelår er påskens «saktemat». Før denne middagen rekker du både frokost, lunsj og litt til før alt er ferdig.

5. Kjøttgryte med rødvin

Oppi her er det mengder av god smak. Grønnsaker, krydder, oksekraft og rødvin. Franskmennene kan kjøttgryter.

6. Elg kokt i egen kraft

Til denne middagen kan du beregne en time steketid per kilo kjøtt. Her er elgkjøttet servert med rosenkål, saltbakt sjalottløk, sopp, sukkererter og god saus.

7. Mør svinenakke

Her skal svinenakken grilles på lav varme i omtrent fire timer. Lars Erik Vesterdal lager en enkel salat med poteter, asparges og tomater som tilbehør.

8. Lam med ekstra hint av hvitløk

Her får lammelåret ekstra hvitløkssmak av å bake en hel hvitløk sammen med kjøttet. Potetmos, stekte grønnsaker og hjemmelaget bearnéssaus er godt tilbehør.