Hopp til innhold

Mat i mai – la sesongens råvarer skinne

Nå kommer de første blomkålene, og i en kort periode er det endelig tid for norske asparges. Andre gode grønnsaker som dukker opp er jordskokk, rabarbra, neper og reddik. La deg inspirere.

Risotto med jordskokk og jordskokkchips

Sesong betyr lavere pris og at råvaren er lett tilgjengelig. Ikke minst er den ekstra god.

Foto: CAMILLA NÆSS / NRK

Det gror og spirer i norsk jord. Gulrot, grønnkål, hodekål, løk, pastinakk, potet, purre, rødbeter eller sellerirot kommer også nå i mai. Vær våken og smart, bruk grønnsakene vi har mens de er på sitt beste og billigste.

Blomkål er en hvit juvel. Du kan ha den i nesten hva som helst. Mos den, hakk, stek eller kok den, og den er knasende god rå. Den er fantastisk god gratinert også – og som suppe.

Jordskokk er ingen sær rotgrønnsak, den kan brukes til det aller meste. Smaken er mild og nøttaktig, og den kan benyttes på samme måte som poteter. Vi byr på risotto og suppe.

Sellerirot kan du bruke i suppe, lapskaus og frikassé. Roten kan stekes eller kokes, rives rå til salat, brukes i supper, mos og pureer.

Rabarbra er en av de mest populære grønnsakene å ha i norske hager. Vi har den fra midten av mai til slutten av juli. Syrlig, knasende og deilig med sukker på. Prøv den i baksten eller kok den til en dessertsuppe.

Rødbeter slenger vi ofte på en leverposteiskive, i salaten eller til middagen. Ikke mange har forsøkt den i smoothies, juice eller i kaken. Deilig.