Hopp til innhold

Mat fra 1700-tallet

I serien Anno lever 14 mennesker 250 år tilbake i tid. Det meste de gjør er autentisk med den tiden, også maten de spiser. Her er noen av oppskriftene fra 1700-tallet!

Eggebubbert
Foto: Strix / NRK

I Anno denne uken skulle deltakerne servere en full middag med forretter, varmmat, desserter og brød til byens magistrat i ekte 1700-tallsstil.

Noen av oppskriftene, som vanlig brød bakt på gjær, sennepssild og ertestuing er like de vi kjenner i dag, mens andre retter er mer uvanlige.

Hva med for eksempel en klippfiskpudding? Eller desserten eggebubbert?

Pottekjøtt

Pottekjøtt
Foto: Strix / NRK

Pottekjøtt er en tradisjonell rett fra Bergens-området. Den lager nesten seg selv!

Flatbrød

Flatbrød
Foto: Strix / NRK

Flatbrød var den matvaren det ble spist mest av på 1700-tallet, og det er lange tradisjoner for flatbrødbaking i Norge. Både havreflatbrød og erteflatbrød var vanlig.

Klippfiskpudding

Klippfiskpudding
Foto: Strix / NRK

Klippfisk er saltet og tørket fisk, og den egner seg godt til matlaging. Prøv denne tradisjonelle, gamle retten, klippfiskpudding.

Eggebubbert

Eggebubbert
Foto: Strix / NRK

Dessert var forbehold rikfolket som hadde tilgang på flere råvarer på 1700-tallet, og eggebubbert var en vanlig dessert på den tiden.