NRK Meny
Marsipan-nougatkuler

Mette Blomsterberg kaller strøsselet som er utenpå marsipan-nougatkulene for tivolikuler. Du kan bruke det du får tak i eller dyppe kulene i hakkede nøtter.

Foto: Fra TV-serien Det søte juleliv / DR

Marsipan-nougatkuler

Konfekt til jul fra Mette Blomsterberg. Her skal nougaten pakkes inn i marsipan før den dyppes i sjokolade og pyntes med tivolikuler.

Slik gjør du

Marsipan og nougat deles opp i 25 biter av hver. Hver nougatbit trykkes inn i midten av en marsipanbit. Marsipanen formes rundt nougaten, slik at det bare er marsipan ytterst. Rull marsipan med nougat til kuler og la dem lufttørke til sjokoladen de skal dyppes i er temperert. Se under.

Tempering av lys sjokolade
Sjokoladen hakkes fint. Halvparten av sjokoladen varmes i vannbad til 48 °C. Den andre halvparten has i en passe stor bolle. 2/3 av den smeltede sjokoladen has i bollen med finhakket usmeltet sjokolade. De 2 smelter sammen. Ha i mer av den smeltede sjokoladen hvis sjokoladen ikke naturlig smelter sammen. Den tempererte sjokoladen må aldri varmes opp. Stivner den for raskt har du i litt mer av den smeltede, varme sjokoladen. Alt dette oppstyret, for å sikre et skinnende utseende og et sprøtt/stivt skall. Hvis temperaturen overstiger 30 grader, må vi starte en ny temperering.

Sjokolade som blir til overs kan brukes om igjen neste gang du tør å prøve deg på sjokoladetemperering eller brukes som smakstilsetning i sjokoladekremer og lignende.

Hver nougat-marsipankule dyppes en og en i temperert sjokolade. Gaffelen dryppes godt av før kulen legges i skålen med tivolikuler. Snu på kulene så det kommer tivolikuler rundt hele.

Ferdige konfektkuler settes noen minutter i kjøleskap for at sjokoladen skal stivne.

Konfekten oppbevares i tett boks i kjøleskapet.

Tips

Les mer: Temperert sjokolade

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte juleliv/DR