NRK Meny
Marokkansk lam: Lam Mrousiya

Lam Mrousiya serveres med couscous, finhakket salat og løkrelish.

Foto: DR

Marokkansk lam: Lam Mrousiya

Her får du oppskriften på en god krydderblanding. Brødrene Price oppfordrer deg til å bruke denne som et utgangspunkt for så å smake til som du selv synes er best. Og så skal du bruke krydderblandingen til lammeskankene.

Slik gjør du

Ras el Hanout: Krydderoppskrifter handler veldig mye om å finne sin egen spesielle blanding. Denne er god, men bland selv og få den smaken som passer deg best.

Alle ingrediensene støtes grundig i morteren. Et godt råd kan være å ta dem en om gangen og ha dem sammen i en bolle.

Hvis du absolutt skal kjøpe ferdig krydderblanding, så ha i litt ekstra safran. Det er vanligvis alltid safran det blir jukset med, fordi safran er så dyrt.

Smen: Til Lam Mrousiya bør du i utgangspunktet også bruke det spesielle nordafrikanske fettet som kalles smen. Det kan også lages på europeisk vis:

Smelt smøret langsomt i en panne med oregano. La det småkoke i en halv times tid og så settes til side.

Posen med oregano tas opp, og smøret helles over i en annen gryte gjennom en sikt - uten at melkestoffene tas med. Salt smen-en med litt havsalt etter behov.

Den ferdige smen-en kan du oppbevare på et sterilt sylteglass og oppbevares i en 3-5 måneder.

Lam Mrousiya: Legg lammeskankene i solid, tykkbunnet gryte (med lokk). Masser Ras el Hanout-en godt inn i kjøttet, så det er dekket på alle sider. Ha olje, smen, buljong og honning i gryten. Det må være godt med væske rundt kjøttet. Hell eventuelt på litt mer buljong. Dryss på rosinene.

Legg på lokk, sett gryten i ovnen på 180 grader og la den stå i minst 3 timer, gjerne 4 timer.

Rist hele mandler i en tørr panne over middels varme til de får brune kinn - ikke mer, for ellers blir de bitre. Sett dem til side.

Etter 3-4 timer tas gryten ut av ovnen og opp på komfyren. Nå tas kjøttet opp og holdes varmt.

Det vil nok ligge et lag med olje / smen på toppen av kraften. Det fjerner man så mye som mulig med en skje eller skummer det vekk. Så kokes kraften godt inn, gjerne til en tredjedel eller mer. Deretter has kjøttet tilbake og varmes opp i sausen. Ristede mandler drysses over hver porsjon.

Tips

Tilbehør:

, og .

NB! Ras el Hanout kan kjøpes i spesialbutikker eller på nettet.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR