Cassoulet med hodekål og lammefarse

En varmende hverdagsgryte med «dolma» av kål og lam.

Foto: Carina Ahlskog / Yle

Marokkansk gryte med hodekål og lammefarse

Hodekål er kjøkkenets billigste basisvare som nesten alltid er i sesong. I denne gryten fylles kålblader med en godt krydret lammefarse til «kåldolma». En smakssensasjon på en vanlig hverdag.

Slik gjør du

Del kålen i to. Skjær av stilken og blansjer bladene i kokende vann. La dem renne godt av.

Tomatsaus

Sauter (stek raskt) løk og hvitløk i en støpejernsgryte. Tilsett tomatene og en ekstra boks med vann. La det koke i 5 minutter og smak til med salt og pepper, eddik og en klype sukker. Tilsett linsene og kok opp igjen.

Lammefarse

Bland kjøttdeigen kjapt med hvitløk, egg, persille, sitronskall, krydder, salt og pepper. Form store kjøttboller av farsen, rull dem inn i de største kålbladene og ha dem oppi tomatsausen. (1/3 av kålen spares til salaten)

Sett hele gryten i ovnen på 200 grader i 20 minutter.

Server gryten med en salat av blansjert kål med appelsinsaus.

Kålsalat med appelsinvinaigrette

Riv resten av kålbladene i mindre deler.

Skrell appelsinen og skjær den i tynne skiver.

Skjær tre remser av appelsinskallet og lag tynne strimler.

Press appelsinen i en skål og tilsett olivenolje, eddik, sukker, knuste korianderfrø, salt, pepper og appelsinstrimlene.

Hell dressingen over kålen og legg på de tynne appelsinskivene. La det stå litt og trekke før servering.

Kilde: Anders Samuelsson i TV-serien «Hygge i Strömsö»/YLE