Couscous
Foto: Julie Marie Naglestad / NRK

Marokkansk eller tunisisk couscous? Her er oppskrifter til begge

Skuespiller Iman Meskini og ektemannen Mourad Jarrari konkurrerte om å lage den beste couscousen i «Festen etter fasten». Her får du oppskriften til dem begge!

Slik gjør du

Du kan jo lage begge og se hvilken du liker best? Couscous er perfekt å servere når man skal samle familie og venner rundt bordet.

Imans tunisiske couccous

Finhakk løken og legg den i en stor kjele eller gryte med olje og finhakket hvitløk.

Stek til løken blir blank og legg oppi kjøttet og krydderet. Stek til kjøttet blir brunt på alle sider.

Ha oppi tomatpuren og harissaen. Rør rundt.

Kutt opp gulrøttene, kålroten og nepen i store biter og legg det oppi kjelen. Rør rundt i 5 min.

Kok opp vann og hell oppi kjelen, legg i buljongen og kok opp.

Hell couscous i en bolle/skål som tåler varmt vann og hell i kokende vann til vannet ligger ca. 2 cm over couscousen.

La couscousen svelle.

Ha oppi poteter, squash, kål og pepper i den store kjelen.
(Følg med på disse grønnsakene, og ta de eventuelt ut før de blir overkokt.)

Til slutt legger du i nellikspiker, laurbærbladene og kikertene i kjelen.

Når alt vannet i couscousen har svellet bort, legger du couscousen i et dørslag over en kjele med kokende vann. La couscousen dampe (uten lokk). Ta ut couscousen tilbake i bollen og rør inn et par smørklumper (valgfritt), damp deretter en gang til for best resultat.

Legg couscousen i en form/fat og hell sausen over, legg grønnsakene og kjøttet fint oppå og server varmt. Smak til med salt og pepper.

Husk å ta ut nellikspikere og laurbærbladene før servering.

Mourads marokkanske couscous

(Kan ta 2,5 timer. Kan ta kortere tid dersom noe gjøres på forhånd.)

Legge tørre kikkerter i vann dagen før. Eventuelt kjøpe ferdig i boks.

Bruker du den som er bløtelagt dagen før, så skal den kokes i vann med litt salt, olje og krydder miksen. Bruker du den som er ferdig i boks tar du den bare direkte med løk og rosinblandingen.

Legg kjøtt i gryte med 4/5 ss matolje. Stek kjøttet med salt, 2 ts og legg til 2 hakkede løk.

Når kjøttet har brunet til, skal du legge til kryddermiksen. Kryddermiksen er: 2 ts gurkemeie, 1 ts ingefær,1 ts sort pepper.

Legg til en halv bunt fra koriander og persille. Ha oppi vann til kjøttet er dekket.

Legg til Kanelstenger.

Legg til Kålrot, hodekål og gulerøtter (kuttes i biter) etter en halvtimes tid.

Finn frem en mindre kjele (bruk dampkjele). Der tar du oppi 4-5 ss matolje, legg til resten av grønnsakene. 1 ts av alt i kryddermiksen og 1 ts salt.

Legg til 1 halv bunt av koriander og persille.

Så legger du til vann til det er like under hullene. Så legger til kanelstenger.

Så tar du couscous med 2-3 ss Matolje, 1 halv ts salt. Smuldre eller blande det sammen. La det stå og trekke i noen få minutter.

Legg til vann til hele couscousen er dekket. La den stå til alt er trekket. Smuldre og røre det igjen før du legger det til i dampkjelen over grønnsakene. (10-15 min).

Ta ut couscousen og la den avkjøle (ta litt kalt vann over).

Repeter steg 12. Gjør dette til den har ligget 10-15 minutter i dampkjelen 3 ganger.

Finn frem en ny liten kjele: kutt løk i så tynne strimler som mulig og ha det oppi kjelen på svak varme, legg til 4ss matolje og en halv ts salt.

La det steke og rør innimellom.

Når den er blitt myk og fin, legg til 2 ss sukker eller honning og 1 ss malt kanel. Ha oppi rosiner og bland sammen. La det steke til blandingen er blitt karamellisert i fargen og ha oppi kikkerter mot slutten.

Mandlene skal legges i kokende vann og skrelles, deretter legges de i kald olje og stekes opp til den er gyllenbrun. Tas så vekk fra olje. Venter til de blir brune.

Avslutt med å legge couscousen på et stort fat og hell over litt av sausen. Bland sammen og dander med grønnsaker og kjøtt. Hell over løk- og rosinblandingen til slutt og server varm.