NRK Meny

Marie Mandelmanns surdeigsbrød

Marie Mandelmann lager surdeigsbrød med en surdeigskultur som har sitt opphav i California. Hvis du ikke har en egen surdeigskultur har hun oppskriften på en du lager selv. Men først kan du jo spørre om det er noen som har.

Slik gjør du

Om kvelden
Rør sammen vann, mel og surdeigskultur og dekk til med plast eller håndkle og sett deigen i romtemperatur.

Morgenen etter
Tilsett vann og mel. Dekk til med plast og la deigen hvile i romtemperatur til du ser bobler på overflaten. Jo lenger den får stå, dess surere blir deigen.

Senere
Tilsette vann og flere sorter mel. Rør sammen til en tyktflytende grøt og rør i deigen i ca. 8 minutter. Hell den i en form, deigen skal fylle ca. 2/3 i formen.

La deigen heve opp til kanten. (Du kan heve den i ovnen med litt varme, 45 °C, og en skål vann. Da går det fortere.) Sett brødet i ovnen, på høyeste varme. Sett inn et ildfast litermål med 1/2 dl vann i ovnen samtidig som du setter inn brødet. Senk temperaturen til 200 °C. Stekes i 60 minutter.

Brødet blir bedre for hver dag som går!

Å starte en surdeig

Jeg pleier først og spør meg for, er det noen som har en surdeig? Det kan være i bakerier, restauranter, venner som baker eller på nettet.

Jeg bruker grovt, økologisk rugmel som det eneste melet i min surdeigskultur.

Ta et tomt honningglass eller lignende å blande i.

Første dag
Bland mel, honning og vann til en grøt og sett den varmt, ved en ovn eller på gulvvarme.

Andre og tredje dag
Mat kulturen vann og mel. Sett den varmt igjen.

Fjerde dag
Surdeigskulturen skal nå være tyktflytende, lukte friskt og smake litt syrlig. For å holde den i live skal den mates hver 14. dag med 1/2 dl vann og 1/2 dl rugmel.

Det kan være smart å fryse en liten del i tilfelle man glemmer å mate surdeigen og den dør, da er det bare å ta frem sin frosne surdeig og mate den.

Tips

Flere oppskrifter: Hygge i hagen

Kilde: Marie Mandelmann i TV-serien Hygge i hagen/SVT