NRK Meny
Makroner med et budskap

Tobias besøkte Jorunn, som har åpnet hjemmet sitt for unge jenter som har vært utsatt for omsorgssvikt. Han overrasket henne med kaker med spiselig papir og mange ord.

Foto: Fra TV-serien Tobias på kakeeventyr i Danmark / DR

Makroner med et budskap

En makron er, ifølge Tobias Hamann-Pedersen, en kake som ikke gjør særlig vesen av seg. Den er liten, enkel og lett å overse. Derfor viser han i TV-serien «Tobias på kakeeventyr i Danmark» hvordan en makron kan framstå større og mer kompleks når den den blir en del ar et makronfellesskap. Her får du oppskriften på lekre makroner, og så kan du velge om du vil klistre på ditt budskap.

Slik gjør du

Makronbunner

Bland melis og mandelmel i en blender til helt fint mel. Sikt melet over i en skål.

Varm vann og sukker i en liten kasserolle, varm opp til 180 grader. Bruk termometer.

Pisk opp den ene porsjonen eggehviter (30 g) når sirupen er 110 grader. Når sirupen når 118 grader skal den helles over eggehvitene i en tynn stråle, mens du fortsatt pisker. Pisk, pisk, pisk til det dannes marengs og er avkjølt.

Nå tilsettes den røde fruktfargen.

Bland mandelmel/sukkerblandingen med den andre porsjonen eggehviter (30 g), og rør det sammen til en klissete deig.

Vend forsiktig marengsen sammen med deigen, til den er helt jevn og akkurat glir ut til kanten og får en vannrett overflate i skålen. Ikke vend massen for mye!

Ha deigen i en sprøytepose og sprøyt ut makroner med diameter på ca. 3 cm.

Stek makronene først i 5 minutter på 150 grader. Sett ned temperaturen til 140 grader og stek i 10 minutter til.

Ganache

Finhakk sjokoladen. Kjør bringebærene til saft i en blender. Varm opp saften til den koker. Sikt 100 g saft over den finhakkede sjokoladen og vend til det smelter sammen. Hvis det ikke smelter sammen, kan det varmes forsiktig over vannbad i eller i en mikrobølgeovn – men vær forsiktig.

La ganachen avkjøles til den har en fast og sprøytevennlig konsistens.

Sprøyt ganache på halvparten av makronene. Trykk kakene lett sammen så ganachen presses ut til kantene.

Tips

  • Oppskriften er lettere å arbeide med hvis man lager dobbel porsjon.

Kilde: Tobias Hamann-Pedersen i TV-serien Tobias på kakeeventyr i Danmark/DR