Makrell med sommerkål på grillen

Makrell med sommerkål, syltet rabarbra, kefirdressing og gressløksmør.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Makrell med sommerkål på grillen

Lise Finckenhagen griller makrell og serverer den med grillet sommerkål, kefirdressing og gressløksmør med ingefær.

Slik gjør du

Gressløksmør med ingefær

Kjør romtemperert smør, grovhakket gressløk og ingefær sammen i en hurtigmikser eller med en stavmikser.

Kefirdressing

Finhakk hvitløk og urter. Visp sammen alle ingrediensene til dressingen, og smak til med salt og kvernet pepper.

Grillet sommerkål

Fjern de aller ytterste bladene på kålen og del kålen i fire eller seks jevne kløfter, avhengig av størrelsen på kålen. Pensle snittflaten med litt olje og grill kålen på begge sider over høy varme til kålen er gyllen og knapt mør, cirka 3-4 minutter på hver side.

Grillet makrell

Lag noen små snitt i skinnet på filetene eller den hele fisken, og pensle dem med litt olje. Krydre med salt og pepper på begge sider. Skal makrellen grilles hel krydrer du også med salt og pepper i buken. Grill over høy varme.

  • Fileter trenger kun 3-4 minutter, eller til du ser at kjøttet blir hvitt.
  • Hel fisk trenger litt lengre tid: 3-4 minutter på hver side og så 5-10 minutter på en litt kjøligere del av grillen.

Makrellen er ferdig når beina løsner fra kjøttet.

Tips

  • Som ekstra tilbehør er det godt med syltede grønnsaker som syltede reddiker, syltet rødløk eller syltet rabarbra.
  • Makrell som helgrilles kan gjerne få noen urtekvaster (som for eksempel timian) og et par sitronskiver i buken.
  • Grilltiden vil variere i forhold til størrelsen på fisken.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+