Makiruller

Laksen skal være frosset før du bruker den til sushi. Her er den varmet med brenner før rullene skal serveres.

Foto: Eva Rados / SVT

Makiruller, Nobu-style

Niklas Ekstedt viser deg hvordan du tilbereder risen til sushi. Den skal skylles godt og ligge i vann før den kokes. Makirullene er laget på agurk, avokado og laks.

Slik gjør du

Skyll risen grundig flere ganger, helt til skyllevannet er klart. Hell risen i en bolle og hell på kaldt vann slik at risen er dekket. La risen stå i ro i ca. 30 minutter. Deretter helles risen i en sil og vannet renner av. Risen har nå svellet opp og ser kokt ut. Vei den fuktige risen og ha i nøyaktig samme mengde vann som risen veier. La ris og vann koke opp over høy varme, uten lokk. Når risen begynner å koke senkes temperaturen og lokket settes på. La risen koke med lokk på svak varme i 10 minutter. Ikke løft av lokket i løpet av denne tiden.

Nå skal risen tilsettes smak med en sukkerlake. For hver 100 gram fuktig ris, som veides tidligere, skal en spiseskje risvineddik og 1 ss sukker blandes i en kasserolle. Det betyr at 300 g ris = 3 ss risvineddik og 3 ss sukker. Varm opp sukker og eddik til sukkeret er oppløst.
(OBS! Vei selv - fem kopper fuktig ris veier sannsynligvis mer enn 300 gram)

Når risen er kokt, skal den straks helles i en annen bolle til avkjøling. Øs opp risen uten å skrape opp risen i bunnen av kjelen. La risen avkjøles i noen minutter før sirupen vendes forsiktig inn i risen.

Skrell agurken og skjær den i staver. Skjær avokadokjøttet i staver.

Laksen må ha vært frosset før den kan brukes til sushi. Skjær laksen i skiver. Det er lettest å skjære laksen når den er fremdeles er halvtint.

Kle sushimatten med plastfolie på den ene siden. Trykk ut et jevnt lag sushiris på plastfolien. Fukt hendene, så kleber risen mindre. Legg på et noriblad med den blanke siden ned. Legg agurk og avokado midt på matten og ha på litt wasabi. Brett matten i to og deretter rulles alt sammen samtidig som plastfolien dras forsiktig av.

Legg lakseskiver rundt rullen og brenn laksen med en brenner. Dryss på sesamfrø. Skjær i rullen i skiver og server med soyasaus og gari, og muligens mer wasabi.

Kilde: Niklas Ekstedt i TV-serien Niklas' mat/SVT