NRK Meny

Majones og et godt smørbrød

Majones er enkelt å lage hvis du bare passer på at ingrediensene har samme temperatur og visper godt.

Slik gjør du

Temperatur og tempo
Majones handler veldig mye om temperatur og tempo. Når det en ekstremt sjelden gang går galt, har det som regel med en eller begge deler å gjøre. Sørg for at ingrediensene har omtrent samme temperatur. Ikke en iskald eggeplomme til en olje med romtemperatur. Da kan majonesen skille seg.

Olje
En nøytral olje er best. Druekjerneolje, maisolje, peanøttolje og rapsolje er gode til majones. Døm selv.

Visp alle ingrediensene unntatt oljen sammen i en bolle, helst med en ballongvisp. Nå kan du ha i noen dråper av oljen mens du visper hele tiden. Så en teskje olje til. Og så en til. Oljen skal blande seg med eggeplommen, og det skal den gjøre relativt raskt og tydelig. Så kan du ha i oljen i en tynn stråle - litt om gangen.

Når majones begynner å tykne, kan du ha i større og større mengder olje. Jo mer olje, jo tykkere majones. Du kan angivelig få så mye olje i majonesen at den når en fettprosent på 85. Stopp når du synes den har en delikat konsistens.

Sett smak
Majones er en grunnoppskrift som kan smakes til på utallige måter: hvitløk, chili, wasabi, paprika, urter, etc. Det kan også med fordel gjøres lettere med avrent yoghurt eller andre surmelksprodukter. Er majonesen blitt for tykk, kan du til og med gi den litt vann - den skiller seg ikke.

Snapsemat
(1 person) Legg vekselvis potet og egg i skiver høyt på en skive rugbrød. Norske ansjos renses og deles i to avlange biter, som legges på tvers av smørbrødet. Deretter pyntes det med en kant av majones og rå løk, kapers og gressløk.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR