Laster innhold, vennligst vent..
Lytternes tilbehør til ribbe og pinnekjøtt

Karamelliserte poteter, søst og rømme med honning.

Foto: NRK

Lytternes tilbehør til ribbe og pinnekjøtt

Selv om pinnekjøtt og ribbe er de vanligste julemiddagene i Norge, er det mange måter å servere dem på. På Sunnmøre har de søst til fåreribbe, på Jaren får man karamelliserte poteter til ribben, og noen lager saus til pinnekjøttet.

Slik gjør du

Søst

– Hos Urke-slekten på Sunnmøre bruker vi søst til ribbemiddagen, forteller Sissel Urke Olsen. Det er en svært gammel tradisjon, og det blir ikke julemat uten søst hos oss. Den søte søsten (med rosiner) gir en flott balanse til den salte ribben (helst fåreribbe). Dette er en oppskrift på gamlemåten, her er det cirka-mengder som gjelder.

Brun sukker til karamell, slå i h-melken og la den koke opp. Når den har kokt opp slår en kefirmelken i, den sprenger da melken (lys på farge). Ha i rosiner. La blandingen koke over lang tid, 3-4 timer. Det vil være en del kraft som en tar av og tilsetter litt hvetemel (mengde her er litt usikkert).

Kok søsten til en dyp farge, som en godt brukt trekjøkkenbenk.

Søst brukes primært til tynne lefser.

Saus til pinnekjøtt

Sidsel Eide lager saus av en boks med crème fraîche og 2-3 ss honning og varmes opp i en kasserolle. Det trenger ikke å kokes, bare varmes opp til honningen og crème fraîchen har blandet seg. Bent Stiansen bruker rømme, flytende honning, salt og pepper.

Karamelliserte poteter

Peter Wienke på Jaren i Oppland lager små karamelliserte poteter til ribbe. Bent Stiansen som er vant med dansk jul kjenner dem igjen som brunede kartofler. Sukker karamelliseres i pannen og blandes med smør. Potetene skal ha litt vann på seg når de helles over i stekepannen. Stekes til de blir lys brune.

Kilde: Fra Kvelden før kvelden 2014