Surdeigsbrød bakt i gryte

Nybakt surdeigsbrød serverer du til både til dagens brødmåltider og middag.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Lyst surdeigsbrød bakt i gryte

Lise Finckenhagen har oppskriften på hvordan du lager en surdeigstarter og til slutt baker lyst surdeigsbrød. Det tar åtte til ti dager å lage surdeigstarteren, så her må du ha tålmodighet. Men har du først en god surdeigstarter, så kan du lage surdeigsbrød titt og ofte.

Slik gjør du

Surdeigsstarter

Dag 1 – start starteren

125 g økologisk sammalt mel
115 g vann

Bruk et stort sylteglass og ha i mel og vann. Rør til alt er godt blandet (ligner en tyktflytende røre). Dekk til overflaten med et klede, løstsittende lokk eller plastfolie. Det er viktig at det kommer luft til. La stå i romtemperatur i 24 timer.

Dag 2 - mat starteren

125 g økologisk sammalt mel
115 g vann

Sjekk om det har dannet seg bitte små bobler i starteren din. Ikke gi opp selv om det ikke har skjedd noe. Rør mel og vann inn i starteren. Dekk til løst og la stå i romtemperatur i nye 24 timer.

Dag 3 – mat starteren

125 g økologisk sammalt mel
115 g vann

Nå bør du begynne å se litt aktivitet i glasset og det skal lukte litt syrlig. Rør inn mel og vann. Dekk til løst og la stå i romtemperatur i 24 timer.

Dag 4 – mat starteren

125 g økologisk sammalt mel
115 g vann

På dag 4 bør det være mange og godt synlige bobler i glasset, både små og store. Det skal lukte frisk og syrlig (eddik og gjær). Dekk til løst og la stå i romtemperatur i 24 timer.

Starteren har nå også blitt mer flytende i konsistensen. Rør inn mel og vann. Dekk til løst og la stå i romtemperatur i 24 timer.

Dag 5 – 7 nå nærmer det seg

125 g fint mel (helst økologisk)
115 g vann

Nå skal det være masse bobler i glasset, konsistensen skal være løs med gjennomgående bobler og starteren skal lukte kraftig og «modent». Dette er tegn på at starteren er moden og «levende».

Fjern/kast halvparten av starteren (kan brukes i for eksempel pannekake- eller vaffelrøre) før du tilsetter mel og vann. Dekk til løst og la starteren stå 24 timer i romtemperatur. Gjenta prosessen dag 6 og dag 7.

Dag 8-10

Ha 115 gram av starteren over i en nytt rent glass. Kast resten, eventuelt bruk det i annen bakst eller gi det bort til noen som ønsker seg en surdeigstarter.

Rør inn 125 g lyst mel og 115 g vann. Dekk til løst og la stå i romtemperatur i 24 timer. Gjør det samme dag 9 og 10.

Etter dette skal starteren være klar til bruk.

Starteren kan nå oppbevares tildekket i kjøleskapet (i for eksempel et syltetøyglass med luftehull i lokket) og mates en gang i uken (kommer litt an på hvor mye du baker selvsagt, en regel kan være mating etter hver gang du tar litt av den) med 50 g mel og 50 g vann.

Enkelt lyst surdeigsbrød bakt i gryte

Kveld dag 1

Bland sammen mel, vann og surdeigstarter i et passende glass eller bolle. Dekk til og la surdeigen stå over natten i romtemperatur.

Bland sammen mel og 280 g vann i en bolle. Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenklede over der igjen. La deigen stå natten over i romtemperatur.

Dag 2

Bland surdeigen sammen med deigen på morgenen. Kna det godt sammen i et par tre minutter. Dekk til bollen med plastfilm og klede og la deigen hvile i 1 time.

Tilsett salt og 10 g vann, bland det godt inn i deigen. La deigen hvile/heve i romtemperatur i 3-5 timer. Brett deigen 3-5 ganger med 30- 45 minutters intervaller under hviletiden. Ta tak i den ene siden av deigen, løft den opp og dra den over deigen til den andre siden, gjenta fra alle fire sider.

Etter endt hviletid skal deigen virke elastisk, luftig og litt «fettete» på overflaten.

Dryss bakebenken rikelig med mel og hell deigen ut på benken. La den hvile der i ca. 10 minutter.

Gjør klar en hevebolle eller en passende kurv. Finn frem et kjøkkenklede, dryss det godt med mel og legg det over bollen. Hev deigen i nye 3 timer (sånn cirka).

Obs! Heve/hviletider vil variere i forhold til temperaturen i rommet.

Bruk en tykkbunnet gryte med tett lokk. Sett gryten inn i ovnen (ikke lokket) og varm ovnen til 240 grader. Ta ut gryten når brødet er klart til steking. Flipp brødet rett over i gryte. Lag noen dype snitt i overflaten av brødet med en skarp kniv eller saks. Sett på lokket og stek brødet i cirka 20 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 230 grader og stek brødet videre i cirka 25 minutter til overflaten er gyllenbrun. Ta brødet ut av gryta og avkjøl på rist.

Tips

Hør LiseFinckenhagen i «Jacobsen» 09.06.2017

Starten på surdeigsbrødet

Vi er kommet til dag 2 av bakingen av surdeigsbrødet. Her er mel, vann og surdeigstarter som ble blandet i går kveld.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK
Mel og vann over nattten

Mel og vann blandet i går kveld blir nydelig elastisk deig neste morgen. Nå skal surdeig og deig blandes og bli til lyst surdeigsbrød.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+