Laster innhold, vennligst vent..
Lyse rugboller

Mette Blomsterberg triller først boller, så former hun dem til avlange, små brød. Etter at de er penslet med vann skjærer hun et snitt på langs.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Lyse rugboller

Ingenting smaker som hjemmebakt brød i matpakken. Mette Blomsterberg lar deigen til de lyse rugbollene stå og heve over natten.

Slik gjør du

Hell ymer, gjær, salt, solsikkefrø, rugmel og halvparten av hvetemelet i bollen til en miksmaster. Elt deigen godt ved middels hastighet i fem minutter. Tilsett mer hvetemel til deigen så smått samler seg. Elt deigen videre ved middels hastighet i 15 minutter.

Ha smaksnøytral olje i bunnen og på sidene av en stor plastbolle eller en stor skål. Legg deigen i bollen, og dekk til med plastfolie. Sett deigen i kjøleskapet til neste dag.

Legg deigen forsiktig ut på et bakebord drysset med mel. Del deigen i tolv. Trill boller, og form dem til avlange små brød. Sett dem på bakeplate med bakepapir med bare en centimeter avstand. La dem stå til heving under klede i en time.

Pisk sammen vann og salt. Pensle bollene jevnt og forsiktig. Dryss over hakkede solsikkefrø. Stek bollene i en 200 grader varm ovn, til de er gylne og ferdig stekt i bunnen. Det tar cirka 15 minutter, avhengig av ovnen.

Tips

Mette Blomsterberg har makrellmousse i sine lyse rugboller.

Ymer

Ymer er et dansk surmelkprodukt som metter litt mer enn andre syrnede meieriprodukter på grunn av sitt høye proteininnhold. Mysen skilles fra i produksjonen, derfor får ymer større innhold av tørrstoff, det vil si proteiner. Fettinnholdet er det samme som i helmelk, 3,5 prosent.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv/DR