Lyse rugboller

Mette Blomsterberg triller først boller, så former hun dem til avlange, små brød.

Foto: Fra TV-serien det søte liv / DR

Lyse rugboller

Ingenting smaker som hjemmebakt brød i matpakken. Mette Blomsterberg lar deigen til de lyse rugbollene stå og heve over natten.

Slik gjør du

Hell ymer, gjær, salt, solsikkefrø, rugmel og halvparten av hvetemelet i bollen til en miksmaster. Elt deigen godt ved middels hastighet i fem minutter. Tilsett mer hvetemel til deigen så smått samler seg. Elt deigen videre ved middels hastighet i 15 minutter.

Ha smaksnøytral olje i bunnen og på sidene av en stor plastbolle eller en stor skål. Legg deigen i bollen, og dekk til med plastfolie. Sett deigen i kjøleskapet til neste dag.

Legg deigen forsiktig ut på et bakebord drysset med mel. Del deigen i tolv. Trill boller, og form dem til avlange små brød. Sett dem på bakeplate med bakepapir med bare en centimeter avstand. La dem stå til heving under klede i en time.

Pisk sammen vann og salt. Pensle bollene jevnt og forsiktig. Dryss over hakkede solsikkefrø. Stek bollene i en 200 grader varm ovn, til de er gylne og ferdig stekt i bunnen. Det tar cirka 15 minutter, avhengig av ovnen.

Tips

Mette Blomsterberg har makrellmousse i sine lyse rugboller.

Ymer

Ymer er et dansk surmelkprodukt som metter litt mer enn andre syrnede meieriprodukter på grunn av sitt høye proteininnhold. Mysen skilles fra i produksjonen, derfor får ymer større innhold av tørrstoff, det vil si proteiner. Fettinnholdet er det samme som i helmelk, 3,5 prosent.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv/DR