Laster innhold, vennligst vent..

Lys hønsefond og hønsevelouté

Velouté er en av de fem grunnsausene i det franske kjøkken. Den lages av lys hønsefond og brukes til middag med fjærkre eller sjømat. Den er også utgangspunkt for andre sauser.

Slik gjør du

Oppskriften gir omtrent en liter fond.

Lys hønsefond

Suppehønen deles opp, og has i en stor gryte med kaldt vann. Kok langsomt opp. Skum av jevnlig.

Etter en halv time tilsettes grovt oppskåret purre, løk, stangselleri og gulrøtter i gryten. Fortsett med å tilsette kryddernellik, pepper, hvitløk og en suppekvast. La det koke rolig i et par timer. Sil kraften gjennom et klede.

Skum av fettet og kok inn til passe smak. Smak til med salt. Bryst- og lårkjøttet fra hønen kan eventuelt tas vare på når det er mørt og brukes til noe annet, for eksempel en kyllingsalat.

Hvis kraften kokes i trykkoker has alle ingrediensene rett i gryten sammen med vann. Kok under trykk i en til halvannen time. Skum av fettet og kok inn til fonden har passende smak. Smak til med salt.

Hønsevelouté

Smelt en stor spiseskje smør. Tilsett en stor spiseskje mel og bland sammen over svak varme. Den må ikke ta farge! En liter lys hønsefond tilsettes under visping og kokes til sausen er pen og blank.

Tilsett fløte og smak sausen til med salt, pepper og kanskje en teskje sukker.

Hvis smaken ikke er den rette har du ikke kokt den lyse hønsefonden nok inn. Da kan det hjelpe å tilsette litt kjøpefond.

Kilde: James og Adam Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price)/DR