NRK Meny
Lutefiskbolinhos

Lutefiskbolinhos med ertepuré og baconmajones.

Foto: Yvonn Steffensen

Lutefiskbolinhos

Dette er den perfekte retten når du har rester etter lutefiskfesten. Friterte lutefiskboller serverer du med ertepuré og baconmajones.

Slik gjør du

Lutefiskbolinhos

La lutefisken renne av i et dørslag i omtrent en time.

Kjør fiskekjøttet og kokt potet i en foodprocessor til fisken er finkjørt. Ha blandingen i en bolle.

Løk og hvitløk finhakkes og stekes gyllen i smør eller olje. Vend løkblandingen og eggeplommene sammen med lutefisk og potet. Smak til med salt og pepper. Blandingen skal ha en såpass fast konsistens at du kan lage kuler av massen. Blir blandingen før bløt, tilsettes mer potet.

Form blandingen til boller med diameter på cirka to centimeter. Sett bollene i kjøleskapet til de er kalde.

Panering og fritering

Visp tre egg sammen. Ha bollene først i hvetemel, så i eggene og til slutt i pankomelet. Gjør prosessen med egg og pankomel to ganger, da får du en skikkelig sprø overflate.

Friter bollene i rapsolje til de er gylne.

Ertepuré

La ertene trekke i cirka ti minutter. Sil av vannet, og ha i fløte og smør. Bruk en blender eller en stavmikser, og mos ertene til puré. Ertepureen kan lages i forveien og bare varmes opp.

Baconmajones

Ha egg, sennep og sitronsaft i et litermål eller beholderen til stavmikseren. Sett stavmikseren ned i beholderen, og hell olivenoljen i. Kjør/pulser med stavmikseren samtidig som du drar den forsiktig opp og blander alt sammen til en tykk majones.

Stekt bacon finhakkes og blandes i. Litt finhakket persille gir den lille ekstra fargen. Smak til med salt og pepper.

Tips

Bolinhos kan fryses etter paneringen og friteres når det passer å spise dem.

Kilde: Yvonn Steffensen i radioprogrammet Brønsj/NRK P1