NRK Meny
Lutefisk

Lutefisk med ertepuré, bacon og ringerikspoteter.

Foto: NRK

Lutefisk «Larousse Gastronomique 2006»

Lutefisken er både elsket og hatet. Men like sikkert som pakker under treet på julaften, er lutefisk på bordet i mange norske hjem i tiden fremover. Eyvind Hellstrøm og Lise Finckenhagen disker opp i Frokost-TV.

Slik gjør du

Kok og skrell potetene. Hold dem varme i en kasserolle med litt smør.

Lag bechamelsaus av 1/2 liter fløtemelk og 2 ss hvetemel rørt sammen med 30 gram smør og litt salt. Kok opp fløtemelken. Ha i mel og smørjevningen rett før det koker. La sausen koke et par minutter under stadig omrøring (bruk visp) slik at sausen blir glatt og jevn.

Sil sausen over i en ny kasserolle og rør inn sennepene, worchestersauce, sitronsaft og kajennepepper.

Visp inn 50 gram smør for å gjøre sausen ekstra glatt og smidig.

Del lutefisken i porsjonsstykker og beregne to gode biter per person. Fordel fisken på to ildfaste fat, for to separate serveringer. Dryss over godt med fingersalt. Dekk formene med aluminiumsfolie og sett lutefisken i varm ovn, 180 grader, i ca. 20 minutter, avhengig av tykkelsen.

Kok ertene i saltet vann i ett minutt. Ha de rett over i en blender, tilsett 100 gram smør og kjør til en glatt og fin puré. Smak til med salt og pepper og hold ertepureen varm til servering.

Stek baconterningene sprø og gyllenbrune. Bland inn finskåret gressløk i baconfettet rett før servering.

Anrett på store varme tallerkener. La fisken renne godt av seg før den legges på tallerkenene. Sett frem de forskjellige garnityrene og sausen først når hver gjest har fått renset fisken og er klar for nytelsen!

Kilde: Oppskriften er hentet fra Eyvind Hellstrøms «Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller»